Wykonanie
Dziś przepis na pizze inną niż zwykle. Z dodatkiem
młodych ziemniaków i
tymianku. Jest sycąca,ale lekka...niesamowicie pyszna!polecam!!!
Pizza z
ziemniakami i
tymiankiem z przepisu Lawendowego Domu z małymi modyfikacjamiCiasto:3 szklanki
mąki ( ½ kg)opakowanie
drożdży instant½ łyżeczki
cukru½ łyżeczki
soli2 – 3 łyżki
oliwy z oliwekciepła
wodaDodatki:200g
mozzarelli200 g
młodych ziemniakówtymianeksól morskaDo miski lub na stolnicę przesiać
mąkę, dodać
drożdże,
cukier i szczyptę
soli. Składniki wyrabiać, dolewając stopniowo ciepłą
wodę. Pod koniec wyrabiania ciasto skropić
oliwą i czystymi rękoma dokończyć wyrabianie.Ciasto włożyć do miski, przykryć je ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte podzielić na cztery części, uformować dłońmi i ułożyć na wysmarowanych
olejem blachach do pieczenia.
Ziemniaki dokładnie wyszorować, nie obierać, tylko pokroić w bardzo cienkie, prawie prześwitujące plasterki.
Mozzarellę porwać na kawałki.
Rozmaryn posiekać. Na plackach rozłożyć dodatki. Całość skropić
oliwą, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 º na ok. 25 minut.
Zapraszam do udziału w Wiosennym Candy - do wylosowania atrakcyjne nagrody!