Wykonanie
Pizza Margherita to klasyczna włoska pizza … upieczona ponoć pierwszy raz w 1889 roku dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej przez neapolitańskiego piekarza, który to dla niej właśnie stworzył trzyskładnikową potrawę nawiązującą do flagi Włoch …
sos pomidorowy (czerwień),
mozzarella (biel) i listki świeżej
bazylii (zieleń). Nam najlepiej jednak smakuje z
rukolą, stąd małe odstępstwo od tradycji ;).
Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej poznańskiej3/4 szklanki ciepłej
wody7 g suchych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 szczypta
soli3 łyżki
oliwy z oliwekSkładniki na
sos pomidorowy:3 – 4 dojrzałe
pomidory1 średnia
cebula1 łyżka
oliwy z oliwek extra vergine
sól morska do smakuDodatkowo:1 kulka
mozzarellikilka listków świeżej
bazylii lub
rukolioliwa z oliwek extra vergine do skropieni pizzyWykonanie:Wszystkie suche składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu, wlewamy
oliwę i ciepłą
wodę. Ciasto wyrabiamy rękę, a następnie odstawimy na ok. 30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Przygotowujemy sos.
Pomidory zaparzamy gorącą
wodą, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Do rondla wlewamy
oliwę, podsmażamy na niej drobno poszatkowaną
cebulę. Gdy
cebula się zaszkli dodajemy
pomidory i
sól gotujemy na wolnym ogniu do miękkości aż
pomidory się rozpadną a sok zredukuje.Piekarnik nastawiamy na 230 st. C. W piekarniku nagrzewamy kamień do pieczenia pizzy lub dużą blachę z wyposażenia piekarnika.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, lekko podsypujemy
mąką i ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy na okrąg ok. 25- 30. Tak przygotowany spód do pizzy przekładamy na rozgrzany kamień lub blachę i pieczemy ok. 10 min. Następnie lekko podpieczone ciasto wysuwamy ostrożnie z pieca, smarujemy
sosem pomidorowym i rozkładamy kawałki
mozzarelli. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze kilka minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.Pizze podajemy z listkami
bazylii lub
rukoli, jeśli lubicie, skrapiamy całość
oliwą.Smacznego!