Wykonanie
Puszyste mini pizze … z
sosem pomidorowym domowej roboty … z
pieczarkami i
pomidorkami … skropione
oliwą z oliwek … polecają się na obiad lub kolację 😀 Ps. Moje dzieci za nimi przepadają 🙂
Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej poznańskiej3/4 szklanki ciepłej
wody7 g suchych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 szczypta
soli3 łyżki
oliwy z oliwekSkładniki na
sos pomidorowy:3 – 4 dojrzałe
pomidory1 średnia
cebula1 łyżka
oliwy z oliwek extra vergine
sól morska do smakuDodatkowo:1 kulka
mozzarellikilka małych
pieczarekkilka
pomidorków koktajlowychkilka listków świeżej
bazylii oliwa z oliwek extra vergine do skropieni pizzyWykonanie:Wszystkie suche składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu, wlewamy
oliwę i ciepłą
wodę. Ciasto wyrabiamy rękę, a następnie odstawimy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Przygotowujemy sos.
Pomidory zaparzamy gorącą
wodą, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Do rondla wlewamy
oliwę, podsmażamy na niej drobno poszatkowaną
cebulę. Gdy
cebula się zaszkli dodajemy
pomidory i
sól gotujemy na wolnym ogniu do miękkości aż
pomidory się rozpadną a sok zredukuje.
Pieczarki obieramy lub oczyszczam, kroimy na plastrki.
Pomidorki przekrawamy na pół lub gdy mamy większe, kroimy w plasterki.Piekarnik nastawiamy na 230 st. C. W piekarniku nagrzewamy kamień do pieczenia pizzy lub dużą blachę z wyposażenia piekarnika.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, lekko podsypujemy
mąką i ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na kilka części (6-7). Z każdego kawałka ciasta formujemy krążek. Tak przygotowane
spody smarujemy
sosem pomidorowym, rozkładamy kawałki
mozzarelli, plasterki
pieczarek i
pomidorków. Mini pizze wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze kilkanaście minut. Do czasu aż brzegi ciasta będą ładnie zarumienione, a
ser roztopiony.Pizze podajemy ze świeżymi listkami
bazylii, skropione
oliwą z oliwek.Smacznego!