ßßß Cookit - przepis na KWADRATOWA PIZZA WIELOSMAKOWA

KWADRATOWA PIZZA WIELOSMAKOWA

nazwa

Wykonanie

Ostatnio odbyłem małą podróż po Włoszech. Przy okazji miałem udało mi się posmakować oryginalnych miejscowych potraw. Z wycieczki tej wróciłem z dużym zapasem inspiracji i nowych pomysłów na ciekawe i pyszne dania. Oto jeden z nich. Kwadratowa pizza jest niesłychanie prosta, pyszna i uniwersalna. Można do niej dodać wszystko czego dusza zapragnie, można również przy okazji tego dania wysprzatać lodówkę. Moja wersja będzie podzielona na dwie części. Jedna z cukinią, chili i mozzarellą a druga z boczkiem, mozzarella i rukolą.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki + mąką do opruszania
0,7 l letniej wody
2 op. suszonych drożdźy po 7 g
łyżka cukru
łyżka soli
oliwa
Dodatki:
2 kule mozzarelli
cukinia
świeża chili
boczek wędzony
rukola
ekspresowy sos pomidorowy( przepis znajdziecie w odnośniku )
Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę soli i mieszamy. W letniej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdze pozwalając im popracować ok.5 minut. W mące robimy wgłebienie do którego wlewamy wodę z drożdzami. Widelcem zagarniamy mąkę z brzegów poczym mieszamy wszystko do czasu uzyskania konsystencji bardzo gestej owsianki. Obsypujemy blat lub stolnicę mąką, przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy ręcznie rozciągając ciasto do czasu uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulę, obsypujemy mąką po czym przekładamy do miski, nakrywamy czysta ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min by wyrosło.
Pizza:
Gdy ciasto jest już wyrośnięte przekładamy na opruszony mąką blat i wałkujemy by uzyskać prostokątny kształt, wielkością odpowiadający blasze do pieczenia. W tym momencie wiele zależy od Was. Możecie rozwałkować tylko tyle ile potrzeba uzyskując przy tym grubszy spód bądź też rozwałkować do grubości 0,5 cm uzyskując znacznie cieńszą pizze. Nadmiar ciasta odkrawamy, obsypujemy mąką, chowamy do woreczka i możemy zostawić na dzień następny lub zamrozić.
Blachę do pieczenia smarujemy lekko oliwą i nakładamy na nią rozwałkowane ciasto. Całość nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy dodatki. W tym przypadku jest to pizza dwusmakowa. Na jedną część rozkładamy plasterki cukini, pomiędzy nie kładziemy kawałki mozzarelli i obsypujemy wszystko posiekanym chili. Na drugą część natomiast układamy plastry wędzonego boczku i mozzarellę. Boczek w momencie pieczenia wytopi nieco pysznego tłuszczu, który nada pizzy niesamowity smak.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Pizza jest gotowa gdy ser się ładnie roztopi. Po wyjęciu dzielimy na dowolnej wielkości części i podajemy. Części z boczkiem przed podaniem obsypujemy sporą garścią rukoli. Możemy zostawić ją w takiej postaci a jeśli ktoś lubi może polać ją przed podaniem oliwą, bądź też pozostałym sosem pomidorowym.
Smacznego!!
Incoming search terms:
przepis na pizze na kwadratową blaszke
Źródło:http://glodomorek.com.pl/kwadratowa-pizza-wielosmakowa