Wykonanie
Ostatnio odbyłem małą podróż po Włoszech. Przy okazji miałem udało mi się posmakować oryginalnych miejscowych potraw. Z wycieczki tej wróciłem z dużym zapasem inspiracji i nowych pomysłów na ciekawe i pyszne dania. Oto jeden z nich. Kwadratowa pizza jest niesłychanie prosta, pyszna i uniwersalna. Można do niej dodać wszystko czego dusza zapragnie, można również przy okazji tego dania wysprzatać lodówkę. Moja wersja będzie podzielona na dwie części. Jedna z
cukinią,
chili i
mozzarellą a druga z
boczkiem,
mozzarella i
rukolą.
Składniki:Ciasto:1 kg
mąki +
mąką do opruszania0,7 l letniej
wody2 op.
suszonych drożdźy po 7 głyżka
cukrułyżka
solioliwaDodatki:2 kule
mozzarellicukiniaświeża
chiliboczek wędzonyrukolaekspresowy
sos pomidorowy( przepis znajdziecie w odnośniku )
Przygotowanie:Ciasto:Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy łyżkę
soli i mieszamy. W letniej wodzie rozpuszczamy
cukier i
drożdze pozwalając im popracować ok.5 minut. W
mące robimy wgłebienie do którego wlewamy
wodę z
drożdzami. Widelcem zagarniamy
mąkę z brzegów poczym mieszamy wszystko do czasu uzyskania konsystencji bardzo gestej owsianki. Obsypujemy blat lub stolnicę
mąką, przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy ręcznie rozciągając ciasto do czasu uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulę, obsypujemy
mąką po czym przekładamy do miski, nakrywamy czysta ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min by wyrosło.Pizza:Gdy ciasto jest już wyrośnięte przekładamy na opruszony
mąką blat i wałkujemy by uzyskać prostokątny kształt, wielkością odpowiadający blasze do pieczenia. W tym momencie wiele zależy od Was. Możecie rozwałkować tylko tyle ile potrzeba uzyskując przy tym grubszy spód bądź też rozwałkować do grubości 0,5 cm uzyskując znacznie cieńszą pizze. Nadmiar ciasta odkrawamy, obsypujemy
mąką, chowamy do woreczka i możemy zostawić na dzień następny lub zamrozić.Blachę do pieczenia smarujemy lekko
oliwą i nakładamy na nią rozwałkowane ciasto. Całość nakłuwamy widelcem, smarujemy
sosem pomidorowym i nakładamy dodatki. W tym przypadku jest to pizza dwusmakowa. Na jedną część rozkładamy plasterki
cukini, pomiędzy nie kładziemy kawałki
mozzarelli i obsypujemy wszystko posiekanym
chili. Na drugą część natomiast układamy plastry
wędzonego boczku i
mozzarellę.
Boczek w momencie pieczenia wytopi nieco pysznego tłuszczu, który nada pizzy niesamowity smak.Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Pizza jest gotowa gdy
ser się ładnie roztopi. Po wyjęciu dzielimy na dowolnej wielkości części i podajemy. Części z
boczkiem przed podaniem obsypujemy sporą garścią
rukoli. Możemy zostawić ją w takiej postaci a jeśli ktoś lubi może polać ją przed podaniem
oliwą, bądź też pozostałym
sosem pomidorowym.Smacznego!!
Incoming search terms:przepis na pizze na kwadratową blaszke