ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Moja Siostra zaprosiła nas (czy się sami wprosiliśmy?:) ) na pyszną pizzę, o której potem nie mogliśmy zapomnieć. Wczoraj robiąc zakupy od razu do koszyka wrzuciłam rukolę, pomidorki koktajlowe i szynkę parmeńską. Wiedziałam, że muszę powtórzyć przepis Siostry.
Przy okazji ziściła się moja największa obawa - stoję z wózkiem pełnym zakupów (naprawdę pełnym), Pani mi wyczytała cenę, dałam jej kartę płatniczą i... "przepraszam, ale dała mi pani nie tą kartę" "słucham? nie no niemożliwe" "możliwe, na tej jest napisane, że jest ważna do końca lutego 2013" .
Godzinę robiłam te zakupy. Myślałam, że spalę się ze wstydu, bo wszyscy ludzie od razu zaczęli mi się przyglądać. Na szczęście Pani była tak miła, że zakupy odłożyła z wózkiem żeby na mnie czekały, zrobiłam rundkę do domu i wróciłam je wykupić:)Mieliście kiedyś podobną sytuację?
Ciasto na pizzę jest z TEGO przepisu, jednak zamieniłam drożdże świeże na suszone, dlatego podaję jeszcze raz:
12 g drożdży suszonych
3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanka wody (ciepłej)
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól i oliwę z oliwek. Wlewamy do środka rozpuszczone drożdże, mieszamy, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i odchodzące od dłoni. Odkładamy w miseczce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut. Z przepisu wyjdą dwa ciasta 30 cm.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (cieniutko) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Smarujemy sosem pomidorowym :
1 łyżka ketchupu
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka sosu chilli
1/2 łyżeczki oregano
szczypta soli i pieprzu
kilka posiekanych listków świeżej bazylii
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Na sos nakładamy startą mozzarellę.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Pozostałe składniki układamy na wierzch upieczonej pizzy:
rukolę
przekrojone na pół pomidorki koktajlowe
pokrojoną w paski szynkę parmeńską
Smacznego:))
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/03/pyszna-pizza-z-szynka-parmenska-rukola.html