Wykonanie
Składniki6 sztuk70 g
jarmużu200 g filetów (sznycli) z
piersi indyka1 łyżeczka startego
imbiru1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka
oleju sezamowego1 łyżka
szczypiorku1
białko z małego
jaja (opcjonalnie)1 łyżeczka
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanejPrzygotowanieUmyty i już poszatkowany
jarmuż wystarczy wyjąć z
torebki i ugotować na parze (ok. 5 minut). Jeśli kupiliśmy
jarmuż w liściach należy je opłukać, oderwać miękkie listki od twardego rdzenia pośrodku, odmierzyć 70 g i ugotować na parze. Ugotowany
jarmuż rozdrobnić w rozdrabniaczu lub drobno posiekać na desce, ostudzić.
Mięso drobno posiekać na desce, włożyć do miski, dodać
jarmuż,
imbir,
sos sojowy,
olej sezamowy,
szczypiorek, szczyptę drobno zmielonego
pieprzu oraz
białko jajka. Wymieszać, następnie dodać
mąkę kukurydzianą i po ponownym wymieszaniu uformować 6 kulek.Kulki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze z gotującą się już
wodą, przykryć i gotować przez ok. 8 minut. Jeśli nie mamy pewności czy
mięso jest już gotowe, można przekroić jednego pulpeta i sprawdzić w samym środku czy
mięso jest ścięte. Wyłożyć na półmisek i skropić
sosem sojowym i
olejem sezamowym.WskazówkiPulpeciki można podawać w gorącym rosole orientalnym czyli zwykłym rosole/bulionie drobiowym zagotowanym ze startym
imbirem, pokrojoną
chili oraz doprawionym niewielką ilością
sosu sojowego i
oleju sezamowego. Do zupy można też dodać ugotowany
makaron chow mein, posypać posiekaną
dymką (
szczypiorkiem) lub
kolendrą.