ßßß Cookit - przepis na Danie z woka

Danie z woka

nazwa

Wykonanie

Danie niezwykłe, dobrze skomponowane przyprawy dają klimat kuchni chińskiej. Nam bardzo smakowało.
Wymieszałam tu dwa przepisy kurczaka Kung Pao i Stir Fry. Wyszło idealnie
Składniki na marynatę:
1 białko jaja
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka pieprzu
1 łyżka oleju sezamowego
Potrawa:
2 pojedyncze piersi kurczaka
150 gr ugotowanego szerokiego makaronu chińskiego
mąka kukurydzana do panierowania kurczaka
olej do smażenia
2 ząbki czosnku, starte na drobnej tarce
1/2 łyżeczki imbiru
sos sojowy (zależy ile kto lubi ja dałam jakieś 5-6 łyżek)
około 2 łyżek oleju sezamowy
1 średnia marchewka pokrojona w cieńutke paseczki
1 mała cukinia pokrojona w cieńutke paseczki
4-5 szczypiorku wraz z cebulką (drobno pokrojone)
pieprz do smaku
Kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Przepuścić czosnek przez praskę, dodać pieprz, imbir, sos sojowy, olej sezamowy i białko. Wszystko dokładnie połączyć, ubijając lekko za pomocą widelca. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie każdy kawałek mięsa osobno wkładać do panierki i obtaczać ze wszystkich stron, od razu smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odłożyć na talerz.
Do woka wrzucić warzywa (marchewka i cukinia) podsmażyć na odrobinie oleju, aż lekko zmiękną następnie dodać szczypiorek i cebulki. Dodać czosnek, imbir, pieprz, sos sojowy, olej sezamowy chwilę poddusić jeszcze na niewielkim ogniu. Wrzucić makaron dokładnie połączyć z sosem na to wrzucić usmażonego kurczaka i znowu zamieszać. Chwileczkę przytrzymać na ogniu i gotowe!
*Jeżeli jest potrzeba można dodać więcej sosu sojowego
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2012/08/danie-z-woka.html