Wykonanie
Danie niezwykłe, dobrze skomponowane
przyprawy dają klimat kuchni chińskiej. Nam bardzo smakowało.Wymieszałam tu dwa przepisy
kurczaka Kung Pao i Stir Fry. Wyszło idealnie
Składniki na marynatę:1
białko jaja2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
imbiru3 łyżki ciemnego
sosu sojowego1 łyżka
pieprzu1 łyżka
oleju sezamowegoPotrawa:2 pojedyncze
piersi kurczaka150 gr ugotowanego szerokiego
makaronu chińskiego
mąka kukurydzana do panierowania
kurczakaolej do smażenia2 ząbki
czosnku, starte na drobnej tarce1/2 łyżeczki
imbirusos sojowy (zależy ile kto lubi ja dałam jakieś 5-6 łyżek)około 2 łyżek
oleju sezamowy1 średnia
marchewka pokrojona w cieńutke paseczki1 mała
cukinia pokrojona w cieńutke paseczki4-5
szczypiorku wraz z
cebulką (drobno pokrojone)
pieprz do smaku
Kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Przepuścić
czosnek przez praskę, dodać
pieprz,
imbir,
sos sojowy,
olej sezamowy i
białko. Wszystko dokładnie połączyć, ubijając lekko za pomocą widelca. Do tak przygotowanej marynaty włożyć
kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin.Po tym czasie każdy kawałek
mięsa osobno wkładać do panierki i obtaczać ze wszystkich stron, od razu smażyć na rozgrzanym
oleju. Po usmażeniu odłożyć na talerz.Do woka wrzucić warzywa (
marchewka i
cukinia) podsmażyć na odrobinie
oleju, aż lekko zmiękną następnie dodać
szczypiorek i
cebulki. Dodać
czosnek,
imbir,
pieprz,
sos sojowy,
olej sezamowy chwilę poddusić jeszcze na niewielkim ogniu. Wrzucić
makaron dokładnie połączyć z sosem na to wrzucić usmażonego
kurczaka i znowu zamieszać. Chwileczkę przytrzymać na ogniu i gotowe!*Jeżeli jest potrzeba można dodać więcej
sosu sojowego