ßßß Cookit - przepis na Domowe sushi

Domowe sushi

nazwa

Wykonanie

Składniki
świeży tuńczyk
ryż do sushi
sushi nori - listki prasowanych alg morskich
wasabi
sos sojowy
marynowany imbir w zalewie
do dekoracji, opcjonalnie: kawior, kiełki
Zaprawa do ryżu
Na 100 g ugotowanego ryżu:
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Potrzebna będzie:
mata bambusowa do zwijania sushi
Przygotowanie
Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotować zaprawę do ryżu : składniki podgrzać aż cukier się rozpuści (nie doprowadzić do zagotowania!). Przestudzić i dodać do ryżu, wymieszać łyżką. Ryż ostudzić (można przyryć wilgotną ściereczką aby nie wysychał).
Nori umieścić przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Ułożyć warstwę ryżu na nori pozostawiając 1 cm margines z góry i z dołu. Przy dolnej krawędzi ryżu rozsmarować cieniutką warstwę wasabi i ułożyć kawałki tuńczyka. Zawinąć w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz. Instrukcja zwijania sushi wraz z obrazkami powinna być na każdym opakowaniu sushi nori.
Zwinięte sushi pokroić na równe części. Udekorować kawiorem i opcjonalnie kiełkami. Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i chrzanem wasabi.
Wskazówki
Podobne maki można przygotować z innymi dodatkami, np. łososiem, krewetkami (gotowanymi lub smażonymi w tempurze), paluszkami krabowymi, awokado, ogórkiem, it. Można też dodać serek Philadelphia lub odrobinę majonezu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/sushi/przepis.html