Wykonanie
Składniki
świeży tuńczykryż do sushisushi
nori - listki prasowanych alg
morskichwasabi
sos sojowymarynowany
imbir w zalewiedo dekoracji, opcjonalnie:
kawior,
kiełkiZaprawa do
ryżuNa 100 g ugotowanego
ryżu:1 łyżka
octu ryżowego1 łyżeczka
cukruszczypta
soliPotrzebna będzie:mata bambusowa do zwijania sushiPrzygotowanieUgotować
ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Przygotować zaprawę do
ryżu : składniki podgrzać aż
cukier się rozpuści (nie doprowadzić do zagotowania!). Przestudzić i dodać do
ryżu, wymieszać łyżką.
Ryż ostudzić (można przyryć wilgotną ściereczką aby nie wysychał).
Nori umieścić przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Ułożyć warstwę
ryżu na
nori pozostawiając 1 cm margines z góry i z dołu. Przy dolnej krawędzi
ryżu rozsmarować cieniutką warstwę wasabi i ułożyć kawałki
tuńczyka. Zawinąć w taki sposób aby listki
nori zamknęły
ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę
bambusową na zewnątrz. Instrukcja zwijania sushi wraz z obrazkami powinna być na każdym opakowaniu sushi
nori.Zwinięte sushi pokroić na równe części. Udekorować
kawiorem i opcjonalnie
kiełkami. Podawać z
sosem sojowym, marynowanym
imbirem i
chrzanem wasabi.WskazówkiPodobne
maki można przygotować z innymi dodatkami, np.
łososiem,
krewetkami (gotowanymi lub smażonymi w tempurze), paluszkami krabowymi,
awokado,
ogórkiem, it. Można też dodać
serek Philadelphia lub odrobinę
majonezu.