Wykonanie
Sushi Panda mogą stanowić dekorację na półmisku pełnym sushi lub pełnić funkcję odrębnej przekąski.Te urocze misie to nic innego jak
ryż oraz kawałki
nori.Sushi Panda są dość pracochłonne, ale efekt.... z pewnością nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.
150 g
ryżu do sushiok. 2 arkusze wodorostów
noriZaprawa do
ryżu:2 łyżki
octu ryżowego1 łyżka
cukruodrobina
soliSushi - Panda - Sposób przygotowania:
Sushi -Pandy przyrządzamy z
ryżu przygotowanego dokładnie tak samo jak na tradycyjne sushi (przepis).
Ryż dokładnie wypłukujemy w wodzie. Czynność tę należy powtarzać do momentu aż
woda w której płuczemy
ryż stanie się całkowicie przejrzysta (zwykle chwile to trwa). Następnie
ryż zalewamy
wodą i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie przepłukujemy
ryż po raz ostatni, przekładamy do garnka i nalewamy ok. 270 ml
wody - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut co jakiś czas mieszając Po tym czasie
woda powinna całkowicie odparować.
Ryż ściągamy z ognia i trzymamy pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Zaprawa do
ryżu:
Ocet,
cukier i
sól wlewamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować).Dressingiem polewamy ugotowany ryz i całkowicie studzimy.W międzyczasie z arkuszy
nori wycinamy nóżki, rączki, uszka, oczka i noski pand na kształt zbliżony do tych na zdjęciu. (
nori możemy kilkakrotnie złożyć tak aby wycinając kształty powstawało nam naraz więcej elementów).Z
ryżu formujemy dwie kulki - jedna o średnicy ok. 3 cm, druga o śr. ok. 4 cm. Łączymy obie kule tworząc główkę i tułów misia pandy.Przygotowane elementy
nori "przyklejamy" w odpowiednie miejsca do figurki powstałej z
ryżu i delikatnie je dociskamy.Podajemy z
sosem sojowym, słodkim sosem
chili itp.