Wykonanie
Długo się za to zabieraliśmy, ale w końcu odważyliśmy się z Alastorem na zrobienie domowego sushi. Nie może się ono obyć bez idealnie przygotowanego
ryżu. Po pierwsze nie ma co oszczędzać na
ryżu. Należy wybierać zawsze wysokogatunkowy, japoński
ryż o małych ziarnach.
Potem jest już z górki.Składniki:ok. 400 g japońskiego
ryżu o małych ziarnach przeznaczonego do przygotowania sushi2 łyżki
octu ryżowegołyżka
cukrupół łyżeczki
soliRyż przepłukać w zimnej wodzie. Ponawiać proces aż
woda spod ryżu będzie klarowna. Następnie zostawić w niej
ryż na kwadrans. Delikatnie potrząsnąć aby się nie zaczął sklejać i zostawić jeszcze na ok. 10 minut.
Ryż wsypać do garnka i zalać
wodą w stosunku 1:1 (mililitry:gramy). Zostawić na dużym gazie aż się zagotuje a następnie zmniejszyć ogień na minimalny i gotować pod przykryciem jeszcze ok. 10-13 inut. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut.
Ryżu nie mieszać - prawidłowo gotowany nie przyklei się do dna.
Ryż przenieść do dużej miski lub, jeżeli ktoś posiada, specjalnego naczynia z drewna o płaskim dnie - hanghiri. Rozpuścić
cukier z
solą w occie. Wlać mieszankę do
ryżu. Delikatnie wymieszać
ryż drewnianą łyżką, tak aby się nie połamał i wchłonął
przyprawy. Idealnie byłoby, gdyby nad
ryż wachlować - najlepiej specjalnym japońskim wachlarzem uchiwa - wtedy
ryż szybciej się ostudzi i
ocet szybciej wyparuje. Ułożyć
ryż w stos po jednej stronie naczynia, dzięki
czemu wolniej będzie wysychał. Przykryć wilgotną ściereczką lub folią spożywczą.