Wykonanie
Instrukcja gotowania
ryżu jest zamieszczona na każdym opakowaniu gdy kupimy
ryż. Postanowiłam jednak podzielić się swoimi metodami na jego ugotowanie, doprawienie i przygotowanie.Pierwszym etapem przygotowywania sushi jest ugotowanie
ryżu. Jest to sztuka, którą w oryginale uczono się przez rok. No cóż… my tyle czasu nie mamy. Musimy więc improwizować trzymając się poniższych zasad:1. Pierwszą rzeczą, którą bezapelacyjnie trzeba pamiętać jest płukanie
ryżu ze
skrobi. Płuczemy go w garnku, zalewając
wodą i lekko przeczesując go palcami.
Wodę wymieniamy około 3-4
razy do momentu aż będzie całkowicie przeźroczysta.2. Do gotowanie nalewamy świeżej
wody w ilości o 25% większej niż ilość samego
ryżu. Na 500g
ryżu nalewamy więc 625g
wody. Powinna ona wystawać około 1 cm ponad powierzchnię
ryżu.3. Garnek do gotowanie powinien
mieć grube dno. Najlepiej zaopatrzyć się w garnek elektryczny przeznaczony specjalnie do tego celu (koszt najtańszej wersji na allegro to 50zł). Ja gotuję w garnku od MG
Home.4.
Ryż gotujemy pod przykryciem.5.
Ryż wraz z
wodą zagotowujemy i gotujemy tak przez 5 min. Następnie zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.6. Ugotowanego
ryżu nie wkładamy do lodówki. Silnie chłodnie wszelkie zapachy i mogłoby się okazać, że po wyjęciu z lodówki będzie pachniał
wędliną lub po prostu lodówkowym plastikiem.Oryginalnie
ryż marynowany (doprawiany) był tylko
octem ryżowym. Jednak dostosowując się pod gusta europejczyków do
octu dodano również
cukier oraz
sól.200ml
octu ryżowego mieszamy z 3 łyżkami
brązowego cukru oraz 1 łyżeczką
soli. Dokładnie rozpuszczamy
sól oraz
cukier i dopiero wtedy zalewamy nim
ryż (ciepły). Delikatnie całość mieszamy i odstawiamy aż
ryż wystygnie oraz wchłonie naszą marynatę. Można go również rozłożyć na większej powierzchni aby szybciej wystygł.