ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie i doprawienie ryżu do sushi

Przygotowanie i doprawienie ryżu do sushi

nazwa

Wykonanie

Kontynuując moje eksperymenty z kuchnią japońską, zabrałam się za sushi. Chyba najważniejszym jego elementem jest odpowiedni ryż i oczywiście sposób jego ugotowania a później doprawienia. Nasłuchałam się opinii,że dobry ryż do sushi można zrobić jedynie w specjalnych pojemnikach czy sprzętach do jego gotowania i uważam,że to nieprawda. Ja robię zawsze w ten sam sposób, bez udziwnień i zawsze wychodzi idealny. Ważnym elementem jest także dobre doprawienie ryżu, są specjalne sosy, ale równie dobrze możemy go zrobić sami. Co do samego ryżu, polecam jego zakup w wyspecjalizowanych sklepach internetowych, gdyż ceny w hipermarketach są zdecydowanie za wysokie. Podany poniżej przepis będzie bazą do wszystkich rodzajów sushi,które mam zamiar zrobić w przyszłości. Na pierwszy rzut pójdą maki sush i, gdyż zrobienie ich jest chyba najłatwiejsze.
Ryż do sushi (porcja dla 4-5 osób)
Składniki na ryż:
2 szklanki ryżu do sushi
2 szklanki wody
Składniki na sos (jeśli nie mamy gotowego):
50 ml octu ryżowego
2 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wsypujemy ryż do miski,zalewamy wodą i mieszamy,aż woda stanie się mętna i ją odcedzamy. Płuczemy tak wielokrotnie, dopóki woda stanie się prawie przeźroczysta. Ja płukałam około 6 razy.
Wlewamy do garnka 2,5 szklanki wody i na dużym ogniu doprowadzamy ją do wrzenia. Wsypujemy odcedzony i wypłukany ryż, czekamy aż woda z ryżem ponownie się zagotuje, przykrywamy i zmniejszamy ogień na najmniejszy ( u mnie 2 ze skali 1-10). Gotujemy ryż pod przykryciem 10 min, wyłączamy ogień,trzymamy na gorącym palniku jeszcze 5 min i odstawiamy na nienagrzane miejsce na kolejne 10 min.
Przygotowujemy sos: mieszamy w rondlu ocet,cukier i sól i podgrzewamy mieszając na kuchence do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Wlewamy sos do gorącego ryżu, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Share the post "Przygotowanie i doprawienie ryżu do sushi"
Źródło:http://karmelowy.pl/przygotowanie-i-doprawienie-ryzu-do-sushi