Wykonanie
Kontynuując moje eksperymenty z kuchnią japońską, zabrałam się za sushi. Chyba najważniejszym jego elementem jest odpowiedni
ryż i oczywiście sposób jego ugotowania a później doprawienia. Nasłuchałam się opinii,że dobry
ryż do sushi można zrobić jedynie w specjalnych pojemnikach czy sprzętach do jego gotowania i uważam,że to nieprawda. Ja robię zawsze w ten sam sposób, bez udziwnień i zawsze wychodzi idealny. Ważnym elementem jest także dobre doprawienie
ryżu, są specjalne sosy, ale równie dobrze możemy go zrobić sami. Co do samego
ryżu, polecam jego zakup w wyspecjalizowanych sklepach internetowych, gdyż ceny w hipermarketach są zdecydowanie za wysokie. Podany poniżej przepis będzie bazą do wszystkich rodzajów sushi,które mam zamiar zrobić w przyszłości. Na pierwszy rzut pójdą
maki sush i, gdyż zrobienie ich jest chyba najłatwiejsze.
Ryż do sushi (porcja dla 4-5 osób)Składniki na
ryż:2 szklanki
ryżu do sushi2 szklanki
wodySkładniki na sos (jeśli nie mamy gotowego):50 ml
octu ryżowego2 płaskie łyżki
cukru1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:Wsypujemy
ryż do miski,zalewamy
wodą i mieszamy,aż
woda stanie się mętna i ją odcedzamy. Płuczemy tak wielokrotnie, dopóki
woda stanie się prawie przeźroczysta. Ja płukałam około 6
razy.Wlewamy do garnka 2,5 szklanki
wody i na dużym ogniu doprowadzamy ją do wrzenia. Wsypujemy odcedzony i wypłukany
ryż, czekamy aż
woda z
ryżem ponownie się zagotuje, przykrywamy i zmniejszamy ogień na najmniejszy ( u mnie 2 ze skali 1-10). Gotujemy
ryż pod przykryciem 10 min, wyłączamy ogień,trzymamy na gorącym palniku jeszcze 5 min i odstawiamy na nienagrzane miejsce na kolejne 10 min.Przygotowujemy sos: mieszamy w rondlu
ocet,
cukier i
sól i podgrzewamy mieszając na kuchence do rozpuszczenia się
cukru. Zdejmujemy z ognia i studzimy.Wlewamy sos do gorącego
ryżu, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Share the post "Przygotowanie i doprawienie
ryżu do sushi"