Wykonanie
Chcesz samodzielnie zrobić sushi, ale nie wiesz, jak przygotować do niego ryż? Z pytaniem, jak to zrobić zwracasz się ku niebiosom, składasz bezkrwawe ofiary, licząc na zesłanie oświecenia, pukasz do sąsiadów, z błagalną prośbą o pomoc dzwonisz do cioci Brygidy - przecież gotuje tak dobrze. I wszystko na nic. Ale spokojnie, zaraz wszystko wytłumaczę.Po pierwsze: słusznie, że interesujesz się tym, jak przygotować
ryż do sushi, albowiem zaprawdę powiadam Ci, jest on podstawą większości, mniej lub bardziej tradycyjnych rodzajów sushi. Z wyjątkiem sashimi sushi, czyli kawałków surowej, pokrojonej w plasterki
ryby.Po drugie: do rzeczy. Co będzie Ci potrzebne, aby przygotować
ryż do sushi?1.
Ryż do sushi - no poważnie. Żaden tam arborio, basmanti, jaśminowy, brązowy, paraboliczny. Na opakowaniu ma być jasno i wyraźnie napisane:
ryż do sushi.2.
Woda3.
Ocet ryżowy4.
Cukier5.
Sól6. Garnek z grubym dnem i przykrywką - nie używamy garnka z teflonu7. Sitko8. Plastikowa/drewniana miska, płócienna ścierka9. KubeczekSzklankę
ryżu (pozwala na przygotowanie kilku rolek sushi) wsypujemy do sitka i płuczemy pod bieżącą
wodą. Mieszamy go ręką i płuczemy do momentu, aż
woda ściekająca z sitka będzie przejrzysta.
Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy 1 1/4 szklanki zimnej
wody. Garnek zakrywamy przykrywką i odstawiamy na 20 minut.Po wyznaczonym czasie garnek z
ryżem stawiamy na dużym ogniu i gotujemy do momentu, aż
woda zacznie wrzeć. Następnie płomień maksymalnie zmniejszamy i dalej, czasem mieszając, gotujemy
ryż (ok. 10-12 minut), do momentu, aż cała
woda się wygotuje/wchłonie.Garnek zdejmujemy z ognia i wciąż przykryty odstawiamy na 15 minut.Następnie
ryż przesypujemy do miski. Do kubeczka wlewamy 3 łyżki
octu ryżowego, 3 łyżeczki
cukru i troszkę mniej, niż 1/4 łyżeczki
soli. Dokładnie mieszamy, aż
sól i
cukier się rozpuszczą. Tak przygotowaną zaprawą polewamy
ryż. Dokładnie mieszamy go drewnianą łyżką. Miskę z
ryżem przykrywamy płócienną ścierką i odstawiamy.
Ryż musi całkowicie wystygnąć.To wszystko. Prawda, że proste?