Wykonanie
Pin It
Równo rok temu moje koleżanki blogerki na małych prywatnych warsztatach nauczyły mnie jak przygotować sushi. Wydawało mi się zawsze, że to nie lada trudne danie, a tu okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Dziś zapraszam na wpis o tym jak przygotować
ryż do sushi, bo jak wiecie
ryż to bardzo istotny składnik sushi. Proporcje zalewy możecie modyfikować według własnego gustu, jeśli wolicie, żeby była bardziej wyrazista, dodajcie nieco więcej
octu.
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:1 szklanki
ryżu do sushi1 szklanka
wody + 2 łyżki3 łyżeczki
cukru2 łyżki
octu ryżowego1 łyżeczka
soliWykonanie:
Ryż wrzucamy do płaskiej i szerokiej miski, zalewamy zimną
wodą i moczymy go przez 30 minut. Po tym czasie
wodę odlewamy i wlewamy świeżą, mieszamy okrężnymi ruchami i ponownie
wodę odlewamy, Tę czynność powtarzamy, aż
woda będzie czysta, czyli 5-6
razy.
Ryż odsączamy na sitku, a następnie wsypujemy do garnka o grubym dnie, wlewamy zimną
wodę ( 1szklankę i 2 łyżki). Garnek szczelnie przykrywamy,
wodę doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, po czym ogień zmniejszamy do minimum i gotujemy przez 10 minut. Kuchenkę wyłączamy i zostawiamy
ryż na 10 minut pod przykryciem.W międzyczasie przygotowujemy
octową zalewę do
ryżu. Do garnuszka wlewamy
ocet, dodajemy
cukier i
sól. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się
cukru, ale nie gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.Ugotowany
ryż przekładamy do szerokiej i płaskiej miski, skrapiamy zalewą i mieszamy tnąc
ryż drewnianą
łopatką. Musimy uważać, żeby nie uszkodzić ziarenek.
Ryż należy jak najszybciej wystudzić. Tniemy go, do momentu, aż wszystkie ziarenka pokryją się zalewą, a
ryż się lekko przestudzi. Gotowy
ryż przykrywamy wilgotną lnianą ściereczką.
Ryżu nie chłodzimy w lodówce, ponieważ wtedy ziarenka stwardnieją.