ßßß Cookit - przepis na Pizza Caprese - z mozzarellą, pomidorkami i bazylią

Pizza Caprese - z mozzarellą, pomidorkami i bazylią

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 pizze ok. 25 cm
3/4 szklanki ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki oliwy extra vergine + do posmarowania blaszek
1 płaska łyżeczka soli
Dodatki:
1 szklanka tartej żółtej mozzarelli
1 kubek kwaśnej śmietany 12%
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 pomidor lub kilkanaście małych pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki suszonego oregano
kawałeczek cebuli pokrojonej w piórka
1 kulka białej mozzarelli
pęczek (doniczka) bazylii
Sos pomidorowy:
250 ml przecieru pomidorowego (passaty)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy extra vergine
Potrzebne będą: 2 blaszki (tortownice) w kształcie serca lub okrągłe o średnicy około 25 - 30 cm
Przygotowanie
Zrobić rozczyn z drożdży: do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże (muszą być ocieplone w temp. pokojowej), 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać. Rozczyn przykryć złożoną ściereczką i wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą, zostawić na 5 minut (drożdże zaczną się pienić).
Na stolnicę lub do dużej miski przesiać mąkę, pośrodku zrobić wgłębienie. Stopniowo wlewać w nie rozpuszczone drożdże mieszając delikatnie łyżką. Dodać oliwę i mieszać powoli składniki łyżką.
Gdy składniki z grubsza połączą się ze sobą wyjąć ciasto na stolnicę i delikatnie zacząć je zagniatać. Dodać sól i wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Można wyrobić ciasto w mikserze za pomocą odpowiedniej końcówki (haka do ciasta drożdżowego).
Uformować kulę z ciasta, wysmarować ją oliwą i włożyć do większej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę. W międzyczasie przygotować dodatki i sos pomidorowy (czytaj poniżej).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę powyrabiać, podzielić na 2 części. Dwie blaszki posmarować oliwą, na środek położyć po jednym kawałku ciasta i rozpłaszczyć je dłonią równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. Jeśli ciasto będzie się kurczyło odczekać kilka minut i powtórzyć rozkładanie ciasta po tym czasie. Uformować boczny rant, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około pół godziny (można na dłużej). W międzyczasie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, zazwyczaj 250 stopni C.
Rozłożyć dodatki na pierwszej pizzy pomijając boczny rant: rozsmarować około 3 - 4 łyżki sosu pomidorowego, połowę startej na tarce mozzarelli wymieszanej ze śmietaną i doprawionej solą i pieprzem, pół pomidora pokrojonego na plasterki lub przekrojone pomidorki koktajlowe, suszone oregano i cebulę. Wstawić do piekarnika na metalową kratkę ustawioną w środkowej części. Piec przez około 15 minut (mniejsze pizze) i 20 minut (większe), aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione. Pod koniec położyć poszarpaną lub pokrojoną na plasterki białą mozzarellę. W międzyczasie ułożyć dodatki na drugiej pizzy. Pizzę posypać bazylią.
Sos pomidorowy:
Do rondelka wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, cukrem, oregano i oliwą. Gotować przez około 10 minut.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/walentynki/pizza_caprese/przepis.html