Wykonanie
Składniki2 pizze ok. 25 cm3/4 szklanki ciepłej
wody20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru300 g
mąki pszennej tortowej2 łyżki
oliwy extra vergine + do posmarowania blaszek1 płaska łyżeczka
soliDodatki:1 szklanka tartej żółtej
mozzarelli1 kubek kwaśnej
śmietany 12%sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1
pomidor lub kilkanaście małych
pomidorków koktajlowych2 łyżeczki
suszonego oreganokawałeczek
cebuli pokrojonej w piórka1 kulka białej
mozzarellipęczek (doniczka)
bazyliiSos pomidorowy:250 ml
przecieru pomidorowego (passaty)
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżka
oliwy extra verginePotrzebne będą: 2 blaszki (tortownice) w kształcie
serca lub okrągłe o średnicy około 25 - 30 cmPrzygotowanieZrobić rozczyn z
drożdży: do ciepłej
wody dodać pokruszone
drożdże (muszą być ocieplone w temp. pokojowej), 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki, wymieszać. Rozczyn przykryć złożoną ściereczką i wstawić do garnka z bardzo ciepłą
wodą, zostawić na 5 minut (
drożdże zaczną się pienić).Na stolnicę lub do dużej miski przesiać
mąkę, pośrodku zrobić wgłębienie. Stopniowo wlewać w nie rozpuszczone
drożdże mieszając delikatnie łyżką. Dodać
oliwę i mieszać powoli składniki łyżką.Gdy składniki z grubsza połączą się ze sobą wyjąć ciasto na stolnicę i delikatnie zacząć je zagniatać. Dodać
sól i wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Można wyrobić ciasto w mikserze za pomocą odpowiedniej końcówki (haka do
ciasta drożdżowego).Uformować kulę z ciasta, wysmarować ją
oliwą i włożyć do większej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę. W międzyczasie przygotować dodatki i
sos pomidorowy (czytaj poniżej).Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę powyrabiać, podzielić na 2 części. Dwie blaszki posmarować
oliwą, na środek położyć po jednym kawałku ciasta i rozpłaszczyć je dłonią równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. Jeśli ciasto będzie się kurczyło odczekać kilka minut i powtórzyć rozkładanie ciasta po tym czasie. Uformować boczny rant, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około pół godziny (można na dłużej). W międzyczasie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, zazwyczaj 250 stopni C.Rozłożyć dodatki na pierwszej pizzy pomijając boczny rant: rozsmarować około 3 - 4 łyżki
sosu pomidorowego, połowę startej na tarce
mozzarelli wymieszanej ze
śmietaną i doprawionej
solą i
pieprzem, pół
pomidora pokrojonego na plasterki lub przekrojone
pomidorki koktajlowe,
suszone oregano i
cebulę. Wstawić do piekarnika na metalową kratkę ustawioną w środkowej części. Piec przez około 15 minut (mniejsze pizze) i 20 minut (większe), aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione. Pod koniec położyć poszarpaną lub pokrojoną na plasterki białą
mozzarellę. W międzyczasie ułożyć dodatki na drugiej pizzy. Pizzę posypać
bazylią.
Sos pomidorowy:Do rondelka wlać
przecier pomidorowy, doprawić
solą,
pieprzem,
cukrem,
oregano i
oliwą. Gotować przez około 10 minut.