ßßß
Ciasto :W przygotowaniu ciasta, tak jak poprzednio, zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w letniej wodzie. Rozpuszczone odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i cukrem, a następnie dolewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Całość mieszamy razem łyżką, a następnie wykładamy na oprószony mąką blat (czy stolnicę) i wyrabiamy ciasto przez około 5-10 minut w celu uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Ponownie odstawiamy je na około 10 minut, by w samotności sobie poleżało.Reklama
Potem dodajemy oliwę i ponownie je wyrabiamy. Kolejnym krokiem jest odstawienie go pod przykryciem w jakieś ciepłe miejsce, by dwukrotnie zwiększyło swoją objętość. Ostatnio, gdy umieszczałam pizzę na blogu było jeszcze zimno, więc mogłam przytulić je do kaloryfera – tym razem skróciłam czas stawiając miskę na drzwiczkach otwartego piekarnika rozgrzanego do około 50 ‘C
Kiedy urośnie – ponownie wykładamy je na blat oprószony mąką i wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na pożądany kształt – u mnie tym razem prostokąt. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch :Pomiędzy czynnościami dotyczącymi przygotowania spodu/ciasta, wykonujemy następujące kroki:Myjemy i przekrawamy na ćwiartki pomidorki.Ścieramy kulki mozarelli na tarce o najgrubszych oczkach.Cebulkę szatkujemy w piórka.Śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem.Serek łączymy ze śmietaną.Przecier pomidorowy przyprawiamy oregano, tymiankiem, solą i pieprzem, dodajemy 1 łyżkę oliwy i trzymamy na gazie do momentu zagotowania się sosu.

Teraz już w zasadzie kończymy :Połowę czerwonego sosu rozprowadzamy na spodzie (reszta będzie sosem w trakcie konsumowania). Układamy masę serowo-śmietanową. Sypiemy cebulkę i układamy pomidorki.
Wkładamy ją piekarnika rozgrzanego do 230’C na około 15 minut.
Po wyjęciu ozdabiamy świeżymi listkami bazylii. I na koniec życzę wszystkim smacznego
