Wykonanie
W robieniu ciasta do pizzy
doszłam do perfekcji. Teraz pracuje nad odpowiednimi kompozycjami, które zmieniają jej „górę”W ostatnim czasie bardzo polubiłam
ser mozarella – stąd właśnie pomysł na pizzę Caprese. Dostaniecie ją w każdej pizzerii i na pewno w każdej będzie ona smakowała i wyglądała inaczej. Użyte składniki również będą się różnić. Oto mój przepis na pizzę Caprese.Składniki na ciasto :340 g
mąki5-7 g świeżych
drożdży1,5 łyżeczki
cukru1,5 łyżeczki
soli2 łyżeczki
oliwy250 ml letniej
wodySkładniki na „wierzch” :
pomidorki koktajlowe (około 12 sztuk – możecie je zastąpić tradycyjnymi, dużymi
pomidorami – wtedy oczywiście ich mniej)
ser mozarella – kulka (ja użyłam 1,5)
śmietana 12 % (mały kubeczek – ja użyłam pół dużego)
przecier pomidorowy – około 250 ml
cebula – 1 szt.
bazylia – sadzonka – listki1 łyżka
oliwyPrzyprawy :
sól morska,
pieprz,
suszone oregano (2 łyżeczki),
tymianek (szczypta)
Ciasto :W przygotowaniu ciasta, tak jak poprzednio, zaczynamy od rozpuszczenia
drożdży w letniej wodzie. Rozpuszczone odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy
mąkę z
solą i
cukrem, a następnie dolewamy
wodę z rozpuszczonymi
drożdżami. Całość mieszamy razem łyżką, a następnie wykładamy na oprószony
mąką blat (czy stolnicę) i wyrabiamy ciasto przez około 5-10 minut w celu uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Ponownie odstawiamy je na około 10 minut, by w samotności sobie poleżało.Reklama
Potem dodajemy
oliwę i ponownie je wyrabiamy. Kolejnym krokiem jest odstawienie go pod przykryciem w jakieś ciepłe miejsce, by dwukrotnie zwiększyło swoją objętość. Ostatnio, gdy umieszczałam pizzę na blogu było jeszcze zimno, więc mogłam przytulić je do kaloryfera – tym razem
skróciłam czas stawiając miskę na drzwiczkach otwartego piekarnika rozgrzanego do około 50 ‘C
Kiedy urośnie – ponownie wykładamy je na blat oprószony
mąką i wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na pożądany kształt – u mnie tym razem prostokąt. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch :Pomiędzy czynnościami dotyczącymi przygotowania spodu/ciasta, wykonujemy następujące kroki:Myjemy i przekrawamy na ćwiartki
pomidorki.Ścieramy kulki
mozarelli na tarce o najgrubszych oczkach.
Cebulkę szatkujemy w piórka.
Śmietanę przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Serek łączymy ze
śmietaną.
Przecier pomidorowy przyprawiamy
oregano,
tymiankiem,
solą i
pieprzem, dodajemy 1 łyżkę
oliwy i trzymamy na gazie do momentu zagotowania się sosu.
Teraz już w zasadzie kończymy :Połowę czerwonego sosu rozprowadzamy na spodzie (reszta będzie sosem w trakcie konsumowania). Układamy masę
serowo-
śmietanową. Sypiemy
cebulkę i układamy
pomidorki.
Wkładamy ją piekarnika rozgrzanego do 230’C na około 15 minut.
Po wyjęciu ozdabiamy świeżymi listkami
bazylii. I na koniec życzę wszystkim smacznego