Wykonanie
Składniki2 porcje1/2 kg
ziemniaków, niemłodych (najlepiej sypkich)1
jajko160 g
mąkiszczypta
soliBorowiki:160 g
borowików (świeżych lub mrożonych)60 g
masła1 ząbek
czosnku1/4 szklanki
białego wina2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki posiekanego
szczypiorkupokruszony
ParmezanPrzygotowanie
Ziemniaki umyć i nie obierając zalać zimną
wodą. Gotować do miękkości przez około 40 minut (w zależności od wielkości
ziemniaków). Odcedzić i jeszcze ciepłe obrać, następnie zrobić puree, przeciskając
ziemniaki przez praskę. Dodać
jajko,
sól oraz 3/4 ilości
mąki. Wymieszać, dodać resztę
mąki gdyby ciasto bardzo się kleiło i nie było zwarte. Ciasto powinno być dość miękkie, dodatek
jajka je jeszcze usztywni. Im mniej damy
mąki tym delikatniejsze i bardziej miękkie będą gnocchi. Musi być jednocześnie na tyle zwarte, aby można było wywałkować dłońmi wałeczki.Ciasto wyłożyć na podsypaną
mąką stolnicę. Rozpłaszczyć je na kwadrat na wysokość palca, pokroić na 1,5 cm paski. Oprószonymi
mąką dłońmi uformować wałeczki, następnie odcinać nożem 1,5 cm kawałki z ciasta. Widelcem delikatnie je spłaszczyć i zaznaczyć wgłębienia. Gnocchi nie muszą
mieć idealnych kształtów.Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez 1 minutę, lub do czasu wypłynięcia na powierzchnię
wody. Można też surowe gnocchi przykryć ściereczką i ewentualnie ugotować po przygotowaniu
borowików. W takim wypadku gnocchi można podsypać delikatnie
mąką, aby się nie kleiły do stolnicy i od czasu do czasu nią potrząsnąć.
Borowiki:
Grzyby umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Rozgrzać patelnię i jeśli są to
grzyby mrożone, chwilę trzymać je na suchej patelni, aby odparować płyn. Na patelnię włożyć połowę
masła, jeśli mamy
grzyby prosto z lasu należy dodać je teraz.
Grzyby doprawić
solą oraz
pieprzem i smażyć przez kilka minut. W połowie smażenia dodać pokrojony na plasterki
czosnek.
Grzyby delikatnie zrumienić, nie przypalając.Wlać
białe wino i odparować. Zmniejszyć ogień, dodać
natkę pietruszki,
szczypiorek oraz resztę
masła, wymieszać. Na patelnię włożyć gnocchi, wymieszać i doprawić ewentualnie
solą oraz
pieprzem. Wyłożyć na talerze i posypać
Parmezanem.WskazówkiGnocchi można też pokroić jak „kopytka”. Spłaszczyć widelcem lub pozostawić kosteczki jak na zdjęciu...