Wykonanie
Składniki2 - 3 porcje125 g
makaronu Pappardelle50 g
masła1 ząbek
czosnku, pokrojony w plasterki150 - 200 g pokrojonych
borowików, świeżych lub mrożonych1/4 szklanki
białego wina4 łyżki posiekanego
szczypiorku4 łyżki posiekanej
natki pietruszkitarty
Parmezansól i
pieprzPrzygotowanie
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Zagotować osoloną
wodę, włożyć
makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić, zachowując trochę
wody z
makaronu.Rozgrzać połowę
masła na większej patelni z przykrywką, dodać
grzyby i smażyć przez około 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, w połowie smażenia dodać
czosnek.
Grzyby i
czosnek lekko zrumienić.
Grzyby mrożone najpierw rozmrozić, następnie odparować na suchej patelni, później postępować jak powyżej.
Grzyby doprawić
solą oraz
pieprzem, wlać
wino, przykryć i dusić przez kilka minut. Na patelnię z
grzybami włożyć
makaron, wymieszać, następnie dodać drugą połowę
masła i jeszcze raz wymieszać, podgrzewając całe danie. Posypać
szczypiorkiem oraz
natką pietruszki, dodać ewentualnie trochę
wody z
makaronu i doprawić
solą oraz
pieprzem. Rozłożyć do głębokich talerzy i posypać
Parmezanem.