Wykonanie
Danie pochodzi z książki Nigelissima. Włoskie inspiracje , choć z włoską kuchnią nie kojarzy mi się wcale. No, może poza tym, że to
makaron, ale przaśne świderki jakoś nie przywodzą na myśl
słonecznej Italii. W oryginale występuje co prawda
makaron o wdzięcznej nazwie casarecce, z pewnością jednak nasze świderki z Lubelli w niczym mu nie ustępują. Równie dobrze sprawdzą się z pewnością rurki, wstążki, kokardki, muszelki – cokolwiek lubisz. Wprowadziłam też inne drobne zmiany – trochę z konieczności, trochę z ciekawości. Niemniej – danie jest pyszne i pożywne, doskonałe na wegetariański obiad.
Składniki (4 porcje)400g
makaronuOliwa2 ząbki
czosnkuPęczek
dymki wraz z
szczypiorkiem4
cukinie60ml
białego winaNatka40g
grana padano (może być też
parmezan)
Sól,
pieprz2 łyżki
masłaPrzygotowanieZagotuj
wodę w dużym garnku,
posól obficie gdy zawrze.Posiekaj
dymkę i
natkę pietruszki,
cukinie pokrój w kostkę.Ugotuj
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Postaw na średnim ogniu dużą patelnię o grubym dnie, wlej trochę
oliwy, wrzuć
dymkę i wyciśnięty przez praskę
czosnek. Smaż około minuty, cały czas mieszając.Dodaj
cukinię i smaż kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.Wlej
wino, dodaj większą część posiekanej
natki, dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Zmniejsz płomień i duś 5 minut pod przykryciem, aż
cukinia zmięknie.Zetrzyj
grana padano na tarce o drobnych oczkach.Zanim odcedzisz
makaron, odlej kubeczek
wody, w której się gotował.Przełóż odcedzony
makaron z powrotem do garnka, dodaj
starty ser i mniej więcej pół kubka zachowanej
wody. Wymieszaj wszystko starannie, wmieszaj
masło i
cukinię z patelni. Dopraw
solą i
pieprzem jeśli trzeba.Przed podaniem posyp resztą
natki i odrobiną
startego sera.Gotowe!