ßßß Cookit - przepis na Makaron z cukinią

Makaron z cukinią

nazwa

Wykonanie

Danie pochodzi z książki Nigelissima. Włoskie inspiracje , choć z włoską kuchnią nie kojarzy mi się wcale. No, może poza tym, że to makaron, ale przaśne świderki jakoś nie przywodzą na myśl słonecznej Italii. W oryginale występuje co prawda makaron o wdzięcznej nazwie casarecce, z pewnością jednak nasze świderki z Lubelli w niczym mu nie ustępują. Równie dobrze sprawdzą się z pewnością rurki, wstążki, kokardki, muszelki – cokolwiek lubisz. Wprowadziłam też inne drobne zmiany – trochę z konieczności, trochę z ciekawości. Niemniej – danie jest pyszne i pożywne, doskonałe na wegetariański obiad.
Składniki (4 porcje)
400g makaronu
Oliwa
2 ząbki czosnku
Pęczek dymki wraz z szczypiorkiem
4 cukinie
60ml białego wina
Natka
40g grana padano (może być też parmezan)
Sól, pieprz
2 łyżki masła
Przygotowanie
Zagotuj wodę w dużym garnku, posól obficie gdy zawrze.
Posiekaj dymkę i natkę pietruszki, cukinie pokrój w kostkę.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Postaw na średnim ogniu dużą patelnię o grubym dnie, wlej trochę oliwy, wrzuć dymkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smaż około minuty, cały czas mieszając.
Dodaj cukinię i smaż kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wlej wino, dodaj większą część posiekanej natki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmniejsz płomień i duś 5 minut pod przykryciem, aż cukinia zmięknie.
Zetrzyj grana padano na tarce o drobnych oczkach.
Zanim odcedzisz makaron, odlej kubeczek wody, w której się gotował.
Przełóż odcedzony makaron z powrotem do garnka, dodaj starty ser i mniej więcej pół kubka zachowanej wody. Wymieszaj wszystko starannie, wmieszaj masło i cukinię z patelni. Dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba.
Przed podaniem posyp resztą natki i odrobiną startego sera.
Gotowe!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/06/08/makaron-z-cukinia