ßßß Cookit - przepis na Gnocchi

Gnocchi

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Gnocchi
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
jajka 2 sztuk
masło 1,5 łyżek stołowych
mąka 2 szklanek
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki ugotować, odcedzić i zmielić. Wymieszać, łyżką, z roztrzepanymi jajkami, masłem oraz mąką. Dobrze wyrobić. Masę wyłożyć na posypana maka stolnicę i podzielić na 2 części. Z obu utoczyć wałki i pokroić na małe kawałki. Z tych kawałków uformować kluski wycinając na każdej wzorek brzuszkiem widelca. Gotować partiami w dużym garnku w osolonym wrzątku tak długo, aż wypłyną na powierzchnię.
Uwagi:
Najlepsze są ziemniaki mączyste, bo zawierają mniej wody, młode ziemniaki się nie nadają.
Ziemniaków nie miksujemy, bo staną się zbyt kleiste.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11497/Gnocchi