Wykonanie
« Powrót  Gnocchi
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
jajka 2 sztuk
masło 1,5 łyżek stołowych
mąka 2 szklanek
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki ugotować, odcedzić i zmielić. Wymieszać, łyżką, z roztrzepanymi
jajkami,
masłem oraz
mąką. Dobrze wyrobić. Masę wyłożyć na posypana
maka stolnicę i podzielić na 2 części. Z obu utoczyć wałki i pokroić na małe kawałki. Z tych kawałków uformować kluski wycinając na każdej wzorek brzuszkiem widelca. Gotować partiami w dużym garnku w osolonym wrzątku tak długo, aż wypłyną na powierzchnię.Uwagi:Najlepsze są
ziemniaki mączyste, bo zawierają mniej
wody,
młode ziemniaki się nie nadają.
Ziemniaków nie miksujemy, bo staną się zbyt kleiste.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: