ßßß Cookit - przepis na Pyzy faszerowane grzankami

Pyzy faszerowane grzankami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
mąka 5 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
kajzerka 3,5 sztuk
czosnek 1 ząbki
masło 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 pęczek
olej 1 łyżek stołowych
pieprz czerwony maryn. 1 łyżek deserowych
sól według uznania
Wykonanie:
Bułki pokroić w małą kostkę, a oczyszczony czosnek drobno posiekać i razem podsmażyc na rozgrzanym na patelni oleju. Zdjąć i wymieszać z posiekana natka oraz szczypta soli.
Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i odstawić na 30 minut. Zlać z wierzchu płyn, a osad dodać do ziemniaków. Dodać makę oraz jajka i dobrze wyrobić. Z ciasta uformować wałek, pokroić na grube plastry, z każdego uformować placuszek, włożyć po kilka grzanek i dokładnie zlepić. Do osolonego wrzątku wrzucać pyzy i gotować ok. 15 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Osączone posypać marynowanym pieprzem czerwonym lekko podsmażonym na maśle.
Uwagi:
Pyzy z grzankami można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa. Można je też faszerować grzybami lub boczkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11452/Pyzy-faszerowane-grzankami