Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
mąka 5 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
kajzerka 3,5 sztuk
czosnek 1 ząbki
masło 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 pęczek
olej 1 łyżek stołowych
pieprz czerwony maryn. 1 łyżek deserowych
sól według uznaniaWykonanie:
Bułki pokroić w małą kostkę, a oczyszczony
czosnek drobno posiekać i razem podsmażyc na rozgrzanym na patelni
oleju. Zdjąć i wymieszać z posiekana
natka oraz szczypta
soli.Oczyszczone
ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i odstawić na 30 minut. Zlać z wierzchu płyn, a osad dodać do
ziemniaków. Dodać
makę oraz
jajka i dobrze wyrobić. Z ciasta uformować wałek, pokroić na grube plastry, z każdego uformować placuszek, włożyć po kilka grzanek i dokładnie zlepić. Do osolonego wrzątku wrzucać pyzy i gotować ok. 15 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Osączone posypać marynowanym
pieprzem czerwonym lekko podsmażonym na
maśle.Uwagi:Pyzy z grzankami można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do
mięsa. Można je też faszerować
grzybami lub
boczkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: