Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 5 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
mąka 3 łyżek stołowych
sól według uznaniapowidła 3 łyżek stołowych
olej 0,5 szklanek
cukier puder 2 łyżek stołowychWykonanie:Wyszorowane
ziemniaki ugotować w łupinach, odcedzić, obrać i wystudzić. Zmielić i wymieszać z
mąką,
jajkiem oraz
masłem, lekko posolić i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować wałek i pokroić na plastry, a na środku każdego kawałka zrobić wgłębienie i włożyć w nie odrobinę powideł. Ciasto zlepić, formując spłaszczoną kulkę. Smażyć na
oleju, na jasno złoto z obu stron. Podawać posypane
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: