Wykonanie
Za ciasta takiego jak na kluski-kopytka. Usmazone na patelni zadziwiajaco kruche i chrupiace. Lubia je robic
male i duze raczki ;)
Ilosc placuszkow: bardzo duza ;) nie liczylam1,25 kg
ziemniaków2 szklanki
mąki2
jajkasólolejZiemniaki obrac, ugotowac przecisnac przez praske lub ugniesc tluczkiem do ziemniakow. W moich okolicach popularne bylo ugnaitanie ich... metalowym garnuszkiem na stolnicy. Jako dziecko uwielbialam w ten sposob "jezdzic" garnuszkiem po kartoflach ;)
Ziemniaki odstawic do wystygniecia. Dodac pozostale skladniki i zagniesc dosc luzne ciasto. Walkowac na placki,a nastepnie wykrawac nozem kwadratowe lub inne placki i piec na patelni na rumiano na rozgrzanym
oleju. Mozna posypac
cukrem pudrem lub jesc z innymi dodatami. (Jedlismy z
anansem z puszki i
madarynkami :) )
Przepis uczestniczy w akcji: