Wykonanie
Składniki:1 kg
ziemniaków300 - 350 g
mąki2
jajkasólolej do polaniaaby kopytka miały ładny żółty kolor, można dodać szczyptę
kurkumy do ciasta
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w skórach, ostudzić, obrać, zemleć. Wyłożyć na stolnicę posypaną
mąką, dodać przesianą
mąką,
jajka i
sól, zagnieść szybko ciasto.Ciasto ziemniaczane podzielić na 3 części. Formować wałeczki grubości palca, pokroić kopytka długości 4 -5 cm.Kopytka wkładać partiami do wrzącej, osolonej
wody, zamieszać, nakryć, a gdy się zagotują, odkryć. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, odsączyć, włożyć do półmiska,polać
oliwą lub topioną
słoniną ze zrumienioną
cebulą.Smacznego!