Wykonanie
Składniki2
jajka (opcjonalnie można dodać
kabanosa -
sól,
pieprz)1 duży
ziemniak2 łyżki
masła1 łyżka
szczypiorku (posiekanego )3 łyżki
parmezanu (startego)
sólpieprzOpcjonalnie
kabanosSposób przygotowaniaKrok 1
Ziemniaka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Po tym czasie przekrawamy
ziemniaka wzdłuż i wydrążamy prawie cały miąższ. Zostawiamy tylko cienką warstwę, żeby pozostała łódeczka do nadziewania. Wydrążonego
ziemniaka kroimy wkostkę i podsmażamy na patelni na
maśle. Solimy i
pieprzymy. Dodajemy
parmezan i zasmażamy wszystko razem. Zasmażkę przekładamy do wydrążonych
ziemniaków, pozostawiając na środku dziurę, w którą wbijamy
jajko.
Jajko solimy i
pieprzymy. Tak przygotowane nadziewane
ziemniaki wkładamy jeszcze do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie posypujemy
jajko posiekanym
szczypiorkiem. Danie gotowe :) Można też podsmażyć z
ziemniakami pokrojonego w kostkę
kabanosa. Wtedy nie będzie to wersja wegetariańska.