Wykonanie
Z okazji dzisiejszego święta i obiad będzie nieco bardziej wykwintny.
Mięso i warzywa można przygotować rano tak aby po przyjściu z procesji wstawić do piekarnika. Uwielbiam tego typu obiady bo nie tylko nie są pracochłonne ale i smakują zazwyczaj wyśmienicie. W czasie pieczenia powstaje pyszny sos a
mięso jest kruche i delikatne.
Składniki:1,2 kg
wieprzowiny (u mnie
karkówka)10 małych
ziemniaków2 duże
marchewki2
kalarepy1
por (biała część)łyżka
tymianku1 szklanka
bulionu warzywnego4 łyżki
oliwy1 łyżka
ketchupu1 łyżka
musztardysól,
pieprzUmyte
mięso natrzeć
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Warzywa obrać i pokroić w drobne kawałki.
Musztardę zmieszać z
ketchupem i
oliwą. Posmarować
mięso marynatą i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 40 minutach dołożyć do
mięsa przygotowane wcześniej warzywa i wlać
bulion. Od tego momentu piec jeszcze ok. 60-70 min. (zależy od grubości
mięsa). W czasie
pieczenia mięso kilka
razy odwrócić. Pieczemy
mięso pod przykryciem, 20 min. przed końcem należy zdjąć pokrywę. Po upieczeniu wyjąć
mięso, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Warzywa doprawić
solą i
pieprzem ( trzeba uważać, żeby nie przesadzić ponieważ przejmują smak powstałego sosu). Na talerzu ułożyć warzywa i plastry
mięsa. Pieczeń, kroimy dopiero po 15 min, aby zachować w nim wszystkie
soki.Smacznego :)