Wykonanie
Podobno dziś Dzień Zupy – tak wyczytałam na facebooku. Proszę bardzo – oto pyszna zielona zupka na to święto i ostatni dzień zielonej akcji. Wegetariańska, bo z myślą o córce, z
białkiem roślinnym w postaci
groszku i ziołowymi
przyprawami dla podniesienia aromatu, zagęszczona
ziemniakami.średni
porpuszka
groszku2-3
ziemniakibulion warzywnysól,
pieprz ziołowy, czarny świeżo zmielony
tymianek,
mięta ( suszone)2 łyżki
oliwyBiałą część
pora pokroiłam w plasterki i podsmażyłam chwilę na
oliwie, razem z
pieprzem ziołowym. Wlałam
bulion, wkroiłam
ziemniaki, dodałam
sól i resztę
pora wraz z zielonymi liśćmi i pogotowałam około 20 minut. Dodałam
zioła i puszkę
groszku z zalewą, zagotowałam i zmiksowałam. Sypnęłam
pieprzu z młynka.Kto chciał, zjadł z drobnymi grzankami z
chleba, ja sobie je odpuściłam. Zupka sama w sobie- kremowa i aromatyczna smakowała wybornie i wiosennie.Smacznego !