Wykonanie
Zastanawiając się co można napisać o pasztecie, znalazłam taką rymowankę: "Nadeszła zima. Wraz z nią karnawał. Co przygotować teraz dla gości? Może dobrego pasztetu kawał? Nikt w karnawale przecież nie pości" . Treść zupełnie nie pasuje do obecnego czasu bo przecież mamy juz prawie Adwent a nie karnawał ale chyba każdy czas jest dobry na zjedzenie pasztetu. Zwłaszcza domowego:)
Składniki:1/2 kg
mięsa wieprzowego2 udka1/2 kg podgarla3
wątróbki1 sucha
bułka2
cebule2
marchewki1
pietruszka1
seler4
jajkasól,
pieprzimbir,
gałka muszkatołowamajeranekMięso i warzywa włożyć do garnka, zalać
wodą i gotować do miękkości. Dodać
sól i
przyprawy.
Cebule udusić na tłuszczu.
Wątróbkę zaparzyć gorącą
wodą. Wystudzone i obrane
mięso przepuścić przez maszynkę, warzywa i
wątróbkę również. Do masy dodać
jajka. Wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Przełożyć masę do wysmarowanej
masłem i dokładnie wysypanej foremki. Wierzch posypać
kaszą manną. Piec ok 1 godz.Smacznego:)