Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kasza kukurydziana 200 gramów
olej 4 łyżek stołowych
parmezan 3 łyżek stołowych
pieczarki 800 gramów
czosnek 3 ząbki
zioła posiekane 3 łyżek stołowych
ocet balsamiczny 2 łyżek stołowych
oliwa 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Polenta: do litra osolonego wrzatku stopniowo wsypać, mieszając,
kaszę i gotować na małym ogniu na płytce ochronnej ok. 20-25 min, aż
kasza całkowicie wchłonie
wodę. Na koniec wsypać
starty ser, wymieszać i zdjąć z ognia.
Kaszę rozsmarować na blasze do pieczenia 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić do ostygnięcia na kilka godzin (najlepiej zrobić to na dzień przed podaniem).
Pieczarki: skrócić trzony
pieczarek, a oczyszczone kapelusze obsmażyć w całości na
oliwie. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony
czosnek i posiekane
zioła skropione
octem. Wymieszać i zdjąć z ognia, oprószyć
solą i
pieprzem.Zastygniętą polentę pokroić w prostokąty 6 x 10 cm, posmarować je
oliwą z obu stron i opiec na grillu elektrycznym lub w piekarniku. Gorącą posypać resztą
sera i obłożyć
pieczarkami. Podawać z
cykorią lub
sałatą.Uwagi:
Zioła posiekane:
natka pietruszki,
bazylia,
oregano,
tymianek.
Oliwę można zastąpić
masłem klarowanym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Kasze weg.Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: