ßßß Cookit - przepis na Polenta zapiekana z pieczarkami

Polenta zapiekana z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kasza kukurydziana 200 gramów
olej 4 łyżek stołowych
parmezan 3 łyżek stołowych
pieczarki 800 gramów
czosnek 3 ząbki
zioła posiekane 3 łyżek stołowych
ocet balsamiczny 2 łyżek stołowych
oliwa 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Polenta: do litra osolonego wrzatku stopniowo wsypać, mieszając, kaszę i gotować na małym ogniu na płytce ochronnej ok. 20-25 min, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Na koniec wsypać starty ser, wymieszać i zdjąć z ognia. Kaszę rozsmarować na blasze do pieczenia 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić do ostygnięcia na kilka godzin (najlepiej zrobić to na dzień przed podaniem).
Pieczarki: skrócić trzony pieczarek, a oczyszczone kapelusze obsmażyć w całości na oliwie. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek i posiekane zioła skropione octem. Wymieszać i zdjąć z ognia, oprószyć solą i pieprzem.
Zastygniętą polentę pokroić w prostokąty 6 x 10 cm, posmarować je oliwą z obu stron i opiec na grillu elektrycznym lub w piekarniku. Gorącą posypać resztą sera i obłożyć pieczarkami. Podawać z cykorią lub sałatą.
Uwagi:
Zioła posiekane: natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek.
Oliwę można zastąpić masłem klarowanym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kasze weg.
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7637/Polenta-zapiekana-z-pieczarkami