ßßß Cookit - przepis na Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
rodzynki 50 gramów
rum 4 łyżek stołowych
laska wanilii 1 sztuk
mleko 300 mililitrów
śmietana kremowa 100 gramów
żółtka 4 sztuk
cukier 125 gramów
mąka 250 gramów
sól 1 szczypta
jajka 2 sztuk
oliwa 4 łyżek stołowych
jabłka 1 kilogramów
sok z cytryny 4 łyżek stołowych
płatki migdałowe 100 gramów
masło 75 gramów
bułka tarta 50 gramów
cukier puder 2 łyżek stołowych
melisa według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone, osączone rodzynki skropić rumem. Wanilię przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ. do mleka dodać śmietanę, laskę oraz miąższ wanilii i zagotować. Chłodzić ok. 10 minut. Utrzeć żółtka z 75g cukru. Masę waniliową przecedzić przez sitko i dodać do żółtek. Wszystko utrzeć w kąpieli wodnej i ostudzić.
Przesianą mąkę, sól, jajka, 4 łyżki oliwy oraz 3 łyżki wody6 zagnieść i wyrabiać 10 minut. Jeśli ciasto będzie suche, skropić kilkoma kroplami oleju. Przykryć ściereczką i pozostawić n a30 minut.
Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Następnie pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z rodzynkami oraz płatkami migdałowymi. Roztopić masło. Na oprószona maka stolnicę przełożyć ciasto i posypanymi mąką dłońmi rozciągać ciasto na placek o wymiarach 65x45cm. Skropić połową roztopionego masła i posypać bułką tartą. Na placek wyłożyć przygotowaną masę jabłkową, posypać 50g cukru i zrolować ciasto. Przełożyć strudel na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i skropić pozostałym masłem. Piec ok. 35 minut w 200 stopniach. Po ostudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem i udekorować melisą. Podawać z sosem waniliowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12793/Strudel-jablkowy