Wykonanie
« Powrót  Szarlotka
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
masło 250 gramów
cukier puder 1,5 szklanek
żółtka 2 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
laska wanilii 1 sztuk
jabłka antonówki 1,5 kilogramów
cukier 1 szklanek
bułka tarta 1 szklanekWykonanie:
Jabłka umyć, obrać ,pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, wrzucić do rondla, podlać niewielką ilością wrzącej
wody, rozgotować dodać
cukier i utłuczoną
wanilię. Wymieszać ostudzić.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
masło, wymieszać dokładnie siekając nożem. Następnie dodać
cukier puder,
żółtka i
śmietanę oraz utłuczoną
wanilię i szybko zanieść. Przygotowane ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie wyjąć, podzielić na 2 części, jedną część rozwałkować i ułożyć na wyłożonej folią blaszce. Posypać równomiernie
tartą bułką , a następnie przykryć masą
jabłkową. Rozwałkować drugą część ciasta, ostrożnie przenieść (najlepiej na wałku) i przykryć nią
jabłka. Upiec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni C.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: