ßßß Cookit - przepis na Szarlotka

Szarlotka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Szarlotka
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
masło 250 gramów
cukier puder 1,5 szklanek
żółtka 2 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
laska wanilii 1 sztuk
jabłka antonówki 1,5 kilogramów
cukier 1 szklanek
bułka tarta 1 szklanek
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać ,pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, wrzucić do rondla, podlać niewielką ilością wrzącej wody, rozgotować dodać cukier i utłuczoną wanilię. Wymieszać ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, wymieszać dokładnie siekając nożem. Następnie dodać cukier puder, żółtka i śmietanę oraz utłuczoną wanilię i szybko zanieść. Przygotowane ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie wyjąć, podzielić na 2 części, jedną część rozwałkować i ułożyć na wyłożonej folią blaszce. Posypać równomiernie tartą bułką , a następnie przykryć masą jabłkową. Rozwałkować drugą część ciasta, ostrożnie przenieść (najlepiej na wałku) i przykryć nią jabłka. Upiec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni C.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5163/Szarlotka