Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
masło 1,5 kostek
żółtka 4 sztuk
cukier puder 0,75 szklanek
jabłka 0,5 kilogramów
orzechy włoskie mielone 1 szklanek
bułka tarta 0,5 szklanek
cukier 1 szklanek
laska wanilii 1 sztuk
białka 4 sztukWykonanie:Przesianą
mąkę posiekać z
masłem i z
cukrem pudrem, dodać
żółtka i zagnieść ciasto, wstawić na godzinę do lodówki. Obrane
jabłka pokroić w plastry, podlać dwiema łyżkami
mody i krótko dusić na małym ogniu, dodać szklankę
cukru i 0,5 posiekanej
wanilii. Dno średniej tortownicy wyścielone papierem do pieczenia, wylepić plastrami ciasta o grubości 5 mm, po nakłuwać widelcem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i lekko podpiec. Następnie ciasto wyjąć z pieca, posypać połową
orzechów zmieszanych z
bułką tartą. Na tej warstwie rozsmarować
jabłka, posypać je resztą
orzechów, przykryć cieniutko rozwałkowanym pozostałym
ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Z
białek ubić piane, pod koniec ubijania dodać łyżkę
cukru i utartą resztę
wanilii. gdy wierzch się zrumieni, wyjąć ciasto z pieca, pokryć pianą i wstawić na ok. 45 minut do piekarnika, zmniejszając temperaturę do ok.100 stopni C.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: