Wykonanie
sobota, 24 Wrzesień 2011, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Jeszcze jeden przepis z warsztatów kulinarnych w Akademii Kurta Schellera.Relacja z warsztatów -> klik
Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego10
żółtek1
białko400 g
cukrulaska wanilii lub esencja waniliowa6 łyżek
mąki1,5l
mleka250 g miękkiego
masłakilka posiekanych
orzechów włoskichcukier puderkakaoCiasto francuskie kroimy na prostokąty o wymiarach 5 cm x 10 cm i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez 12-15 minut.
Żółtka,
cukier i
białko miksujemy na gładką masę, dodajemy esencję
waniliową lub odrobinę ziaren z
laski wanilii, mieszamy i odstawiamy na bok.W międzyczasie gotujemy
mleko. Do masy z
jajek,
cukru i
białka dodajemy
mąkę i gorące
mleko. To ważne, bo jeśli zrobimy odwrotnie – dodamy
jajka do
mleka – będzie jajecznicaCałość gotujemy, aż do uzyskania gęstej masy. Na koniec dodajemy
masło i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia, a
potem do lodówki by masa była dobrze schłodzona.Upieczone ciasto kroimy wzdłuż na połówki.
Spody smarujemy grubą warstwą przygotowanej uprzednio masy, posypujemy
orzechami i przykrywamy wierzchami. Każdą porcję tak przygotowanej napoleonki smarujemy cienko nadzieniem, posypujemy posiekanymi
orzechami,
cukrem pudrem i
kakao. Podajemy na zimno.