Wykonanie
Przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki. Bardzo rzadko robię te
ciasteczka, więc postanowiłam, po dłuższym czasie nierobienia:), zrobić je na przyjście znajomych:)
Składniki:ciasto:150 gramów
masła (nie miałam, więc użyłam
margarynę)150 gramów
cukru5 jaj - oddzielnie
żółtka i oddzielnie
białka100 gramów zmielonych
orzechów włoskich (u mnie laskowe)50 gramów
kakao70 gramów
mąkilukier:200 gramów
cukru pudrukieliszek
rumu lub
spirytusu (u mnie
olejek rumowy, 5 kropel +
woda do uzupełnienia)
Masło utrzeć z
cukremDodawać powoli po jednym
żółtku i ucierać na puch
Orzechy zmielić lub ubić tłuczkiem. Ja robiłam tak, że przełożyłam
orzechy na papier do pieczenia, dokładnie zawinęłam z każdej strony i ubijałam. Można również rozwałkować wałkiem
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przełożyć do masy, następnie wsypać
mąkę,
kakao i zmielone
orzechyWszystko lekko wymieszać, wyłożyć na blachę i równo rozsmarować.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok. 20-25 minutWyjąć z piecyka i odstawić do wystygnięcia. Ciasto ma być płaskie, ponieważ będą z niego wycinane
ciasteczka w kształcie półksiężyców
Lukier robimy tak:
cukier puder wymieszać z kieliszkiem
rumu lub
spirytusu, uzupełnić
wodą tak, aby miał konsystencję gęstej
śmietanyOstudzone ciasto posmarować lukremPo zastygnięciu wykrawać szklaneczką półksiężyce
Na zdrowie!:)