ßßß Cookit - przepis na Tureckie półksiężyce

Tureckie półksiężyce

nazwa

Wykonanie

Przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki. Bardzo rzadko robię te ciasteczka, więc postanowiłam, po dłuższym czasie nierobienia:), zrobić je na przyjście znajomych:)
Składniki:
ciasto:
150 gramów masła (nie miałam, więc użyłam margarynę)
150 gramów cukru
5 jaj - oddzielnie żółtka i oddzielnie białka
100 gramów zmielonych orzechów włoskich (u mnie laskowe)
50 gramów kakao
70 gramów mąki
lukier:
200 gramów cukru pudru
kieliszek rumu lub spirytusu (u mnie olejek rumowy, 5 kropel + woda do uzupełnienia)
Masło utrzeć z cukrem
Dodawać powoli po jednym żółtku i ucierać na puch
Orzechy zmielić lub ubić tłuczkiem. Ja robiłam tak, że przełożyłam orzechy na papier do pieczenia, dokładnie zawinęłam z każdej strony i ubijałam. Można również rozwałkować wałkiem
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przełożyć do masy, następnie wsypać mąkę, kakao i zmielone orzechy
Wszystko lekko wymieszać, wyłożyć na blachę i równo rozsmarować.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok. 20-25 minut
Wyjąć z piecyka i odstawić do wystygnięcia. Ciasto ma być płaskie, ponieważ będą z niego wycinane ciasteczka w kształcie półksiężyców
Lukier robimy tak: cukier puder wymieszać z kieliszkiem rumu lub spirytusu, uzupełnić wodą tak, aby miał konsystencję gęstej śmietany
Ostudzone ciasto posmarować lukrem
Po zastygnięciu wykrawać szklaneczką półksiężyce
Na zdrowie!:)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/09/tureckie-poksiezyce.html