ßßß Cookit - przepis na Tarta z jabłkami i bezą

Tarta z jabłkami i bezą

nazwa

Wykonanie

Bazarki warzywno-owocowe kuszą pysznym rabarbarem, pachnącymi jabłkami, gruszkami. Nie mogłam się zdecydować, jakie owoce wybrać na tartę? Trudny wybór, na które z owoców się zdecydować - różowy rabarbar? gruszki?
Ale chodziła za mną tarta z jabłkami i taką bezą, ładnie się kruszącą, mniam...
Tym razem wybór padł na jabłka, powstała z nich pyszna tarta i zdecydowanie krucha beza, nieopadnięta :)
A ponieważ ostatnio niewiele pichcę, już ogarnęła mnie niewiara w to, że beza się uda :)
Jednak wygląda na to, że to jak z jazdą na rowerze - nie zapomina się!
Ciasto na tartę
150 gram mąki tortowej
100 gram masła
1 żółtko
2 łyżki cukru
Nadzienie jabłkowe:
4 jabłka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Beza:
1 białko
100 gram cukru pudru
Zagniatamy ciasto na spód tarty, owijamy folią spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, dusimy w rondlu z cukrem i cynamonem, aż jabłka się rozpadną.
Formę do tarty smarujemy margaryna, wykładamy ciastem (ja ostatnio rozwałkowuję już formie, małym wałeczkiem z rączką).Nakłuwamy widelcem, Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.
Na upieczony spód wykładamy nadzienie z jabłek. Białko ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy delikatnie na jabłka. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach, aż beza ładnie się zaróżowi. Nie wyjmujemy tarty z piekarnika, tylko uchylany drzwiczki - niech beza sobie poschnie jeszcze jakieś 30 minut. Podajemy jak ostygnie.
Źródło:http://chochelkapolapkach.blogspot.com/2014/05/tarta-z-jabkami-i-beza.html