Wykonanie
Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta. Jest wtedy tak rodzinnie, ciepło. A teraz najlepiej smakują szarlotki. Moją ulubioną jest szarlotka z pianką, pyszna rozpływająca się w ustach.
Składniki :2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru pudru3
żółtka300 g
masła1,5 kg
jabłek6
białek1,5 szklanki
cukruSpód kruchego ciasta:Zagniatamy
mąkę,
cukier puder, 200 g
masła i
żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasto wykładamy na posmarowaną
masłem blaszkę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do garnka, dodajemy pozostałą część
masła, dusimy pod przykryciem aż
jabłka będą miękkie. Studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy
cukier.Na upieczony spód nakładamy
jabłka, przykrywamy ubitą pianą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na 15 minut.Smacznego!