ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z jabłkami i bezą

Kruche ciasto z jabłkami i bezą

nazwa

Wykonanie

Póki jeszcze są w ogrodzie jabłka - trzeba korzystać :)
Lubię ciasta z tym owocem, ponieważ jest uniwersalny i można zrobić coś szybko i prosto. Jabłka mogą być nieco kwaśne, wówczas fajne współgrają ze słodką bezą. A w jakiej postaci Wy lubicie jabłka? Ja mogę siedzieć i zjeść 1 kg od ręki ;)
Co potrzebujemy:
Ciasto
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
200 g masła
Masa z jabłek
1,5 kg jabłek
50 g masła
1/2 szklanki cukru
Beza
6 białek
1/5 szklanki cukru
*składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm
1. Przygotowujemy ciasto. Z podanych składników zagniatamy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Jabłka przesmażamy z masłem i cukrem - trzeba uważać, aby nie rozgotować (zostawić kawałki).
Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy i obklejamy nim blaszkę, przesmarowaną uprzednio tłuszczem.
Pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut.
2. Na lekko przestudzone ciasto wykładamy masę z jabłek.
Ubijamy białka na sztywno z cukrem, po czym przekładamy na masę z jabłek i całość pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut w 160 stopniach.
SMACZNEGO
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2014/08/kruche-ciasto-z-jabkami-i-beza.html