Wykonanie
Póki jeszcze są w ogrodzie
jabłka - trzeba korzystać :)Lubię ciasta z tym
owocem, ponieważ jest uniwersalny i można zrobić coś szybko i prosto.
Jabłka mogą być nieco kwaśne, wówczas fajne współgrają ze słodką
bezą. A w jakiej postaci Wy lubicie jabłka? Ja
mogę siedzieć i zjeść 1 kg od ręki ;)
Co potrzebujemy:Ciasto2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru pudru3
żółtka200 g
masłaMasa z
jabłek1,5 kg
jabłek50 g
masła1/2 szklanki
cukruBeza6
białek1/5 szklanki
cukru*składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm1. Przygotowujemy ciasto. Z podanych składników zagniatamy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Jabłka przesmażamy z
masłem i
cukrem - trzeba uważać, aby nie rozgotować (zostawić kawałki).Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy i obklejamy nim blaszkę, przesmarowaną uprzednio tłuszczem.Pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut.2. Na lekko przestudzone ciasto wykładamy masę z
jabłek.Ubijamy
białka na sztywno z
cukrem, po czym przekładamy na masę z
jabłek i całość pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut w 160 stopniach.SMACZNEGO