Wykonanie
Po raz kolejny sięgnęłam po przepis siostry Anieli ponieważ lubię stare sprawdzone przepisy takie można by
rzec z „duszą”. Jak stwierdza siostra Aniela u niej w domu ta szarlotka była pieczona więc przepis wypróbowany. Również i ja po upieczeniu tej szarlotki stwierdzam że jest wyśmienita, w mojej szarlotce wprowadziłam delikatną zmianę,
jabłka starłam na tarce nie szatkowałam jak poleca siostra Aniela oraz dodałam dużo więcej
cynamonu ponieważ go uwielbiam. .Ciasto . jest . zarówno . w . przygotowaniu . jak . i . w smaku podobne do ciasto kruchego które, już było podstawą do placka z
malinami i
budyniem . Szarlotka godna polecenia.
SkładnikiMasa
jabłkowa1 kg
jabłek (ja użyłam 2 kg)
Cukier (według uznania)1 łyżeczka
cynamonu5 łyżek
bułki tartejCiasto40 dag
mąki15 dag
masła15 dag
cukru pudru1 łyżeczka proszku dopieczenia1 łyżka
śmietany (kwaśna)1
jajkoPrzygotowanie :Masa
jabłkowa :
jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać
cukier wymieszać. . Tak . przygotowane .
jabłka . zdjąć . z . ognia . dodać .
bułkę . tartą,.
cynamon . wymieszać. Odstawić aby wszystkie składniki się przegryzły w tym czasie przygotować ciasto: wszystkie składniki zagnieść (w czasie wyrabiania może się tak zdarzyć że trzeba będzie dodać więcej
maki) wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą części rozwałkować wyłożyć na blaszkę wysmarowaną
masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto wyłożyć masę
jabłkową. Rozwałkować drugą części ciast i przykryć nią
jabłka. Siostra Aniela poleca nakłuć ciasto, ja o nakłuwaniu zapomniałam i nie zrobiły mi się pęcherzyki, także nie wiem czy to jest konieczne. Piec w nagrzanym piekarniku ok 50 minut gorące ciasto posypać
cukrem pudrem.
SZARLOTKA