ßßß Cookit - przepis na SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA

SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA

nazwa

Wykonanie

Po raz kolejny sięgnęłam po przepis siostry Anieli ponieważ lubię stare sprawdzone przepisy takie można by rzec z „duszą”. Jak stwierdza siostra Aniela u niej w domu ta szarlotka była pieczona więc przepis wypróbowany. Również i ja po upieczeniu tej szarlotki stwierdzam że jest wyśmienita, w mojej szarlotce wprowadziłam delikatną zmianę, jabłka starłam na tarce nie szatkowałam jak poleca siostra Aniela oraz dodałam dużo więcej cynamonu ponieważ go uwielbiam. .
Ciasto . jest . zarówno . w . przygotowaniu . jak . i . w smaku podobne do ciasto kruchego które, już było podstawą do placka z malinami i budyniem . Szarlotka godna polecenia.
Składniki
Masa jabłkowa
1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg)
Cukier (według uznania)
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek bułki tartej
Ciasto
40 dag mąki
15 dag masła
15 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku dopieczenia
1 łyżka śmietany (kwaśna)
1 jajko
Przygotowanie :
Masa jabłkowa : jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. . Tak . przygotowane . jabłka . zdjąć . z . ognia . dodać . bułkę . tartą,. cynamon . wymieszać. Odstawić aby wszystkie składniki się przegryzły w tym czasie przygotować ciasto: wszystkie składniki zagnieść (w czasie wyrabiania może się tak zdarzyć że trzeba będzie dodać więcej maki) wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą części rozwałkować wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą części ciast i przykryć nią jabłka. Siostra Aniela poleca nakłuć ciasto, ja o nakłuwaniu zapomniałam i nie zrobiły mi się pęcherzyki, także nie wiem czy to jest konieczne. Piec w nagrzanym piekarniku ok 50 minut gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
SZARLOTKA
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/09/siostry-anieli-szarlotka.html