Wykonanie
Skład niki na ciasto:150 g
mąki pszemmej100 g zmielonych
migdałów2
jajka1 łyżka kwaśnej
śmietany120 g
masła4 łyżki
cuku pudru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na masę:400 ml
mleka4
zółtka4 łyżki
mąki3 starte
jabłka6 łyżek
cukruszczypta
cynamonu1/2
laski waniliiDodatkowo:10 średnich twardych
jabłekcukier pudercynamonpłatki migdałówSposób przygotowania:
Masło utrzeć z
cukrem, dodać
jajka i
śmietanę.
Migdały zmielić połączyć z
maką i proszkiem i wsypać do
jajek. Zagmieść ciasto w kulę i umieśćić w lodówce na 2-3 godziny.W międzyczasie przygotować masę budyniową...W garnuszku połączyć
mleko z
mąką,
żółtkami i
cukrem. Zagotować ciągle mieszając by nie powstały grudki, lekko przestudzić i dodać starte
jabłka. Ponownie wymieszać. Foremkę do tarty wykleić
ciastem i podpiez w piekarniku nastawionym na 160 stopni 10 minut. Wyjąć, lekko przestudzić i na wierzch wylać przestudzony krem. Obieraczką do warzyw obrać
jabłka tworząc jak najdłuższe paski, a z nich zwinąć różyczki i ułożyć na kremie. W środki różyczek włożyć po kilka
płatków migdałowych. Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni i piec 35 minut.
Jabłka powiny być rumiane. Wyjąć, lekko przestudzić i posypać po wierzchu pudrem połączonym z
cynamonem...Można podawać. Smacznego.