ßßß Cookit - przepis na Wieniec z rodzynkami

Wieniec z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
rodzynki 100 gramów
płatki migdałowe 100 gramów
rum 4 łyżek stołowych
mleko 200 mililitrów
drożdże 50 gramów
mąka 500 gramów
masło 75 gramów
cukier 60 gramów
jajka 2 sztuk
żółtka 1 sztuk
śmietana kremowa 2 łyżek stołowych
marcepan 200 gramów
cukier puder 150 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
kwiatki marcepanowe według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone, osączone rodzynki wymieszać z 75g płatków migdałowych i skropić rumem. Drożdże rozpuścić w podgrzanym mleku. dodać mąkę, cukier, masło, jajka, rodzynki oraz sól i zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Wymieszać żółtka ze śmietaną. Podzielić ciasto na 3 równe części. Dwie uformować w rulony, każdy po ok. 60 cm długości. Marcepan rozwałkować na podobną długość. Trzecią część ciasta rozwałkować na prostokąt 15x60 cm i posmarować żółtkiem. Na środku ułożyć marcepan i zrolować. Wszystkie 3 części zapleść w warkocz i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować wieniec i pozostawić na 15 minut do dalszego wyrośnięcia.
Pozostałym żółtkiem posmarować wieniec. Piec 40 minut w 200 stopniach, wystudzić.
Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i posmarować tym lukrem wieniec, posypać cukrem i płatkami migdałowymi. wierzch udekorować kwiatkami marcepanowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12794/Wieniec-z-rodzynkami