Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
rodzynki 100 gramów
płatki migdałowe 100 gramów
rum 4 łyżek stołowych
mleko 200 mililitrów
drożdże 50 gramów
mąka 500 gramów
masło 75 gramów
cukier 60 gramów
jajka 2 sztuk
żółtka 1 sztuk
śmietana kremowa 2 łyżek stołowychmarcepan 200 gramów
cukier puder 150 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
sól 1 szczyptakwiatki marcepanowe według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, osączone
rodzynki wymieszać z 75g
płatków migdałowych i skropić
rumem.
Drożdże rozpuścić w podgrzanym
mleku. dodać
mąkę,
cukier,
masło,
jajka,
rodzynki oraz
sól i zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.Wymieszać
żółtka ze
śmietaną. Podzielić ciasto na 3 równe części. Dwie uformować w rulony, każdy po ok. 60 cm długości. Marcepan rozwałkować na podobną długość. Trzecią część ciasta rozwałkować na prostokąt 15x60 cm i posmarować
żółtkiem. Na środku ułożyć marcepan i zrolować. Wszystkie 3 części zapleść w warkocz i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować wieniec i pozostawić na 15 minut do dalszego wyrośnięcia.Pozostałym
żółtkiem posmarować wieniec. Piec 40 minut w 200 stopniach, wystudzić.Wymieszać
cukier puder z
sokiem z cytryny i posmarować tym lukrem wieniec, posypać
cukrem i
płatkami migdałowymi. wierzch udekorować kwiatkami marcepanowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: