ßßß Cookit - przepis na Kołaczyki

Kołaczyki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Kołaczyki
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 40
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
śmietana 1 szklanek
drożdże 30 gramów
mleko 2 łyżek stołowych
żółtka ugotowane 6 sztuk
masło 120 gramów
sól 1 szczypta
cukier 4 łyżek stołowych
jajko sutowe 1 sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana 6 łyżek deserowych
rodzynki 6 łyżek deserowych
rum 3 łyżek stołowych
szafran 1 szczypta
białko 1 sztuk
masło stopione 2 łyżek stołowych
płatki migdałowe 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Szafran wymieszać z łyżką rumu. Pozostałym rumem zalać rodzynki, po 30 minutach osączyć(rum zachować), rodzynki wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową. Jajko utrzeć mikserem z cukrem i szczyptą soli. Nie przerywając ucierania dodać roztopione i ostudzone masło(120g), przetarte przez sitko gotowane żółtka i łyżkę rumu. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, wymieszać ze śmietaną, mąką i utartymi żółtkami. Teraz dodać do ciasta szafran i wyrabiać ok. 30 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, ulepić z niego kulki o średnicy 5 cm i lekko spłaszczyć każdą na dłoni. Pośrodku zrobić dołek, wypełnić rodzynkami i skórką pomarańczową. Kołaczyki ułożyć na wysmarowanej masłem blasze (zachować odstępy, bo ciastka rosną). Wierzch posmarować roztopionym masłem i lekko ubitym białkiem, posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5344/Kolaczyki