Wykonanie
« Powrót  Kołaczyki
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 40(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
śmietana 1 szklanek
drożdże 30 gramów
mleko 2 łyżek stołowych
żółtka ugotowane 6 sztuk
masło 120 gramów
sól 1 szczypta
cukier 4 łyżek stołowych
jajko sutowe 1 sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana 6 łyżek deserowych
rodzynki 6 łyżek deserowych
rum 3 łyżek stołowych
szafran 1 szczypta
białko 1 sztuk
masło stopione 2 łyżek stołowych
płatki migdałowe 3 łyżek stołowychWykonanie:
Szafran wymieszać z łyżką
rumu. Pozostałym
rumem zalać
rodzynki, po 30 minutach osączyć(
rum zachować),
rodzynki wymieszać z posiekaną
skórką pomarańczową.
Jajko utrzeć mikserem z
cukrem i szczyptą
soli. Nie przerywając ucierania dodać roztopione i ostudzone
masło(120g), przetarte przez sitko gotowane
żółtka i łyżkę
rumu.
Drożdże rozetrzeć z ciepłym
mlekiem, wymieszać ze
śmietaną,
mąką i utartymi
żółtkami. Teraz dodać do ciasta
szafran i wyrabiać ok. 30 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, ulepić z niego kulki o średnicy 5 cm i lekko spłaszczyć każdą na dłoni. Pośrodku zrobić dołek, wypełnić
rodzynkami i
skórką pomarańczową. Kołaczyki ułożyć na wysmarowanej
masłem blasze (zachować odstępy, bo
ciastka rosną). Wierzch posmarować roztopionym
masłem i lekko ubitym
białkiem, posypać
płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: