Wykonanie
Baba drożdżowa z przepisu Tadeusza Gwiaździńskiego, z książki pt. "Słodka pokusa", wyd. Prószyński i S-ka, Warszawa 2006, str. 101. Tytuł oryginału brzmi "Baba drożdżowa prababci". Polecam, bardzo dobry przepis.Radosnych, zdrowych i smacznych Świąt Wielkanocnych!
Ciasto:25 g
drożdży150 g
mąki krupczatki150 g
mąki tortowej10
żółtek150 g
masła100 g
cukrupół płaskiej łyżeczki
solićwierć szklanki ciepłego
mleka1/2 szklanki kwaśnej
śmietany100 g mięsistych
rodzynek sułtańskich100 ml
rumuskórka otarta z połowy
cytryny (po uprzednim sparzeniu)
masło do wysmarowania formyUwaga: na co najmniej 6 godzin przed rozpoczęciem pieczenia
rodzynki namoczyć w
rumie.
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku, wymieszanym z łyżeczką
cukru i łyżką
mąki. Odstawić na 10 minut.Obie
mąki wymieszać i przesiać do głębokiej miski. Na środku zrobić zagłębieni i wlać w nie
mleko z rozpuszczonymi
drożdżami. Zasypać
mąką, zgarniając ją od strony brzegów miski do środka. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut.Z rozpuszczonego i wystudzonego
masła oraz
żółtek,
cukru i
soli ukręcić w makutrze puszysty krem (ja to zrobiłam przy pomocy miksera). Przełożyć go razem z kwaśną
śmietaną do miski z zaczynem
drożdżowym, dodać
skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Powinno powstać dość rzadkie ciasto, które jakiś czas (ok. 10 minut) należy ubijać drewnianą łyżką. Jest to bardzo ważna czynność, bo w ten sposób do ciasta zostanie nabite powietrze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło.
Rodzynki odcedzić, osuszyć i dodać do ciasta (ja je obtoczyłam delikatnie w
mące). Dokładnie wymieszać, aby się równomiernie rozmieściły w cieście. Całość ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.Formę do babki z kominkiem obficie wysmarować
masłem, przełożyć do niej ciasto, wyrównać, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na czas osiągnięcia przez piekarnik odpowiedniej temperatury.Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, wstawić formę z
ciastem i piec ok. 55 minut (ja piekłam krócej w 170°C, a i tak odrobinę za bardzo się wypiekła). Przed wyjęciem sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto od
spodu jest dokładnie upieczone.
Lukier:sok wyciśnięty z połowy
cytrynytyle
cukru pudru ile zabierze sokkandyzowana
skórka pomarańczowa do dekoracjiSok utrzeć z
cukrem pudrem. Polukrować wystudzoną babkę i udekorować
skórką pomarańczową.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: