Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
laska wanilii 2 sztuk
mleko 175 mililitrów
drożdże suszone 42 gramów
cukier 80 gramów
mąka 400 gramów
migdały mielone 100 gramów
masło 100 gramów
jajka 2 sztuk
sól 1 szczypta
żółtka 1 sztuk
mleko 2 łyżek stołowych
cukier puder 100 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowychWykonanie:Przekroić wzdłuż
laski wanilii, zeskrobać rdzeń i razem z
laskami wanilii włożyć do
mleka i gotować 5 minut na małym ogniu.
Mleko lekko ostudzić i wyjąć
laski wanilii.Wymieszać
drożdże z ciepłym
mlekiem i łyżeczką
cukru, przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać resztę
cukru,
mąkę,
migdały, miękkie
masło,
jajka oraz szczyptę
soli i zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta 2 wałeczki dł. 50 cm i zwinąć je ze sobą w formie spirali. Następnie uformować wianek i umieścić go w natłuszczonej blasze. Przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.Wymieszać
żółtko z 2 łyżkami
mleka i posmarować ciasto. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wystudzić.Utrzeć
cukier puder z
sokiem z cytryny i posmarować wianek. Po zastygnięciu lukru, ciasto oprószyć
cukrem pudrem i udekorować igiełkami
rozmarynu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: