ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy wianek z lukrem

Drożdżowy wianek z lukrem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
laska wanilii 2 sztuk
mleko 175 mililitrów
drożdże suszone 42 gramów
cukier 80 gramów
mąka 400 gramów
migdały mielone 100 gramów
masło 100 gramów
jajka 2 sztuk
sól 1 szczypta
żółtka 1 sztuk
mleko 2 łyżek stołowych
cukier puder 100 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Przekroić wzdłuż laski wanilii, zeskrobać rdzeń i razem z laskami wanilii włożyć do mleka i gotować 5 minut na małym ogniu. Mleko lekko ostudzić i wyjąć laski wanilii.
Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać resztę cukru, mąkę, migdały, miękkie masło, jajka oraz szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto.
Uformować z ciasta 2 wałeczki dł. 50 cm i zwinąć je ze sobą w formie spirali. Następnie uformować wianek i umieścić go w natłuszczonej blasze. Przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Wymieszać żółtko z 2 łyżkami mleka i posmarować ciasto. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wystudzić.
Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i posmarować wianek. Po zastygnięciu lukru, ciasto oprószyć cukrem pudrem i udekorować igiełkami rozmarynu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12224/Drozdzowy-wianek-z-lukrem