Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cielęcina 400 gramów
marchewka 1 sztuk
por 0,5 sztuk
seler naciowy 1 łodyga
wino biale 0,5 szklanek
bulion 2 szklanek
liść laurowy 1 sztuk
jajka (ugotowane)2 sztuk
tunczyk w sosie własnym 1 puszka
sardynki w oleju 3 sztuk
kapary 4 łyżek stołowych
majonez 1 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 0,5 sztuk
cytryna 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte
mięso osuszyć. Oczyszczoną
marchewkę,
por oraz
seler drobno pokroić, przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami
wody. Dolać
wino oraz
bulion, dodać
listek laurowy. Doprawić
solą oraz
pieprzem i zagotować. Włożyć
mięso i gotować ok. 50 minut pod przykryciem na małym ogniu. Zdjąć z gazu i pozostawić do ostygnięcia.Sos: ugotowane na twardo, obrane
jajka przekroić na pół.
Żółtka zmiksować (
białka odłożyć) w mikserze razem z
tuńczykiem,
sardynkami, połową
kaparów i
majonezem. Dodać
olej,
sok z cytryny, 100 ml
wywaru i dalej miksować. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Osączone
mięso pokroić na bardzo cienkie plasterki. Dekoracyjnie ułożyć na talerzu, polać sosem i udekorować pozostałymi
kaparami oraz plasterkami
cytryny.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaSosy i pastyWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: