ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegocielęcina 1 kilogramówtuńczyk z puszki 200 gramówmajonez 100 gramówoliwa z oliwek 100 mililitrówkapary 60 gramówfilet anchois 3 sztukcebula 1 sztukseler naciowy 1 łyżek stołowychmarchewka 1 sztukpietruszka 1 sztukczosnek 1 ząbkiwino białe wytrawne 500 mililitrówkorniszony 4 sztukgoździki 5 sztukliść laurowy 2 sztukziarno pieprzu 5 sztukcytryna 1 sztuksól według uznaniaWykonanie:Do garnka włożyć umyte mięso, zalać winem i taką ilością wody, aby przykryła mięso. Od momentu zawrzenia gotować 45 minut, a następnie dodać oczyszczone jarzyny: marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę, czosnek, liść laurowy i goździki oraz ziarno pieprzu. Posolić i gotować ok. 30 minut, następnie po ostudzeniu osączyć mięso. Mięso powinno być ugotowane, ale nie bardzo miękkie.Sos: osaczonego tuńczyka miksować z 30g kaparów, filetami anchois, majonezem i wlewana powoli oliwą, zmieszaną z sokiem z cytryny. Jeśli sos jest zbyt gesty, można dodać trochę wywaru z gotowania.Cielęcinę pokroić na cienkie plastry. Na półmisku ułożyć cienkie plastry mięsa i polać sosem. Przed podaniem udekorować półmisek kaparami i pokrojonymi korniszonami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: