ßßß Cookit - przepis na Szpikowana cielęcina z sosem tuńczykowym

Szpikowana cielęcina z sosem tuńczykowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
szynka cielęca 1 kilogramów
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 2 sztuk
seler 0,25 sztuk
pieprz ziarnisty według uznania
ziele angielskie według uznania
liść laurowy 1 sztuk
fileciki z sardeli 3 sztuk
rosół wolowy 1 litrów
wino białe wytrawne 150 mililitrów
tuńczyk w oliwie 1 puszka
fileciki z sardeli 3 sztuk
żółtka 1 sztuk
kapary 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
śmietana 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczony czosnek pokroić w słupki, a 3 fileciki sardeli w paski. Cielęcinę ponacinać, a w nacięcia powkładać czosnek i sardelę. Oczyszczone marchewki, pietruszki oraz seler pokroić, a cebulę posiekać.
Mięso zalac rosołem, dodac wino, warzywa, lisc laurowy, po kilka ziaren ziela oraz pieprzu i gotowac na malym ogniu 90 minut. Ostudzić w wywarze. Mieso wyjąć na półmisek i pokroić w plastry. Sos tuńczykowy: szklankę wywaru przecedzić i zmiksować z tuńczykiem z oliwą, żółtkiem, śmietaną, sokiem z cytryny oraz filecikami z sardeli. Dodać posiekane kapary, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Mięso podawać na zimno z sosem tuńczykowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z Ryb
Sosy i pasty
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11314/Szpikowana-cielecina-z-sosem-tunczykowym