Wykonanie
Od czasu do czasu człowiek ma różne kulinarne zachcianki.U mnie padło na kwaśną zupę,czyli co innego, jak nie zdrowa i pyszna szczawiowa? ;)Szczawiowa z
marchewką,
pietruszką,
selerem i
ziemniakami,no i koniecznie z
jajkiem ugotowanym na twardo! :D
Potrzebujemy:
szczaw w słoiku2
marchewki2
pietruszkikawałek
selera2-3
ziemniaki1
cebulę2 ząbki
czosnku2 l
wody3 łyżki
śmietany1
żółtkolistek laurowyziele angielskiesólpieprzoliwaKrok po kroku:
Wodę gotujemy z dodatkiem
liścia laurowego i
ziela angielskiego.W tym czasie obieramy
marchew,
seler,
pietruszkę, myjemy i razem z
cebulą kroimy w kostkę.
Czosnek kroimy w plasterki.Na
oliwie podsmażamy
cebulę i
czosnek, następnie dodajemy
marchew,
pietruszkę i
seler. Smażymy ok. 10 minut. Następnie dodajemy do wrzącej
wody. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.Dodajemy
ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie.Do zupy dodajemy
szczaw i gotujemy kolejne 10 minut.
Śmietanę hartujemy i łączymy z
żółtkiem i dodajemy do zupy energicznie mieszając.Doprawiamy do smaku.Smacznego! :)Mój inny przepis na zupę szczawiową znajdziecie tutaj :)