Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować orata marinata alla siciliana czyli dorada marynowana po sycylijsku.Dorada po sycylijsku to nic innego jak
ryba w
cytrynie. Łatwy przepis w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo lekki.Pomysł na prosty i błyskawiczny obiad.Zapraszam ;-)
Składniki na jedną
rybę:dorada o wadze 400 g3
cytryny1
cebula3
liście laurowepietruszkasól i
pieprz do smaku8 łyżki
oliwa z oliwekPrzygotowanie:Najpierw musimy wypatroszyć
rybę. Opłukujemy
rybę pod bieżącą
wodą.
Pietruszkę siekamy na drobno.
Cebulę obieramy i kroimy w większe piórka.Formę smarujemy 2 łyżkami
oliwy z oliwek. Następnie polewamy naszą
rybę sokiem z jednej
cytryny oraz 4 łyżkami
oliwy z oliwek. Posypujemy
rybę jednym
liściem laurowym połamanym na maleńkie kawałki. Posypujemy
cebulą i
pietruszką.Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Sparzamy jedną
cytrynę wrzątkiem, wyciskamy sok. Mieszamy go z 2 łyżkami
oliwy. Odcedzamy
rybę. Kładziemy w formie na papierze do pieczenia, polewamy mieszaniną, posypujemy dwoma liśćmi laurowymi połamanymi na maleńkie kawałki.Posypujemy
pietruszką, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut od czasu do czasu polewając mieszaniną.ł owie pieczenia układamy koło
ryby plastry
cytryny.Po upieczeniu usuwamy
rybę z pieca, niech odpocznie przez chwilę.Poddajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)