ßßß Cookit - przepis na Orata marinata alla siciliana czyli dorada marynowana po sycylijsku

Orata marinata alla siciliana czyli dorada marynowana po sycylijsku

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałabym Wam zaproponować orata marinata alla siciliana czyli dorada marynowana po sycylijsku.
Dorada po sycylijsku to nic innego jak ryba w cytrynie. Łatwy przepis w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo lekki.
Pomysł na prosty i błyskawiczny obiad.
Zapraszam ;-)
Składniki na jedną rybę:
dorada o wadze 400 g
3 cytryny
1 cebula
3 liście laurowe
pietruszka
sól i pieprz do smaku
8 łyżki oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Najpierw musimy wypatroszyć rybę. Opłukujemy rybę pod bieżącą wodą.
Pietruszkę siekamy na drobno. Cebulę obieramy i kroimy w większe piórka.
Formę smarujemy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Następnie polewamy naszą rybę sokiem z jednej cytryny oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Posypujemy rybę jednym liściem laurowym połamanym na maleńkie kawałki. Posypujemy cebulą i pietruszką.
Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Sparzamy jedną cytrynę wrzątkiem, wyciskamy sok. Mieszamy go z 2 łyżkami oliwy. Odcedzamy rybę. Kładziemy w formie na papierze do pieczenia, polewamy mieszaniną, posypujemy dwoma liśćmi laurowymi połamanymi na maleńkie kawałki.
Posypujemy pietruszką, doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut od czasu do czasu polewając mieszaniną.
ł owie pieczenia układamy koło ryby plastry cytryny.
Po upieczeniu usuwamy rybę z pieca, niech odpocznie przez chwilę.
Poddajemy natychmiast.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/10/orata-marinata-alla-siciliana-czyli.html