Wykonanie
Co ja na to poradzę, że bardzo te stwory lubię. Oczywiście wolę duże i solidne
ośmiornice, ale i te małe są smaczne.
Sałatka wg przepisu, który podała mi kiedyś znajoma Portugalka.Przepis bardzo prosty a
sałatka naprawdę smaczna. Nie wyjdzie jej dużo -
ośmiorniczki bardzo się w gotowaniu skurczą. Ale na dobrą przystawkę będzie w sam raz.
składniki1 kg ośmiorniczek baby - u mnie mrożone
cebula do gotowania
listek laurowydo podania1
cebula pokrojona w kostkępęczek
pietruszki6 łyżek
oliwy z oliwek2 łyzki
octu winnegosól,
pieprzjajko na twardo (opcjonalnie)przygotowanie
Ośmiorniczki rozmrozić, opłukać. Włożyć do szybkowaru, dodać
liść laurowy i obraną
cebulę, zalać
wodą - tak aby tylko przykryć
ośmiorniczki, gotować ok 15 minut od momentu kiedy szybkowar osiągnie właściwe ciśnienie. Wyłączyć gaz i poczekać aż zawór opadnie i będzie można szybkowar otworzyć.
Ośmiorniczki wyłożyć na talerz, posypać
cebulą , polać
oliwą i
octem, posolić popieprzyć, posypać posiekana
pietruszką. Można dodać
jajko na twardo. Przed podaniem schłodzić. Smacznego!