ßßß Cookit - przepis na Jajka na kremie ze szparagów

Jajka na kremie ze szparagów

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
szparagi zielone 2 pęczek
jajka 2 sztuk
śmietana 150 mililitrów
oliwa według uznania
jajka (ugotowane na miekko)4 sztuk
rukola 1 porcja
pieprz według uznania
sól według uznania
sok z pomarańczy 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
sos sojowy 2 łyżek deserowych
ocet winny 2 łyżek deserowych
Wykonanie:
Sos zrobić na 2 dni przed podaniem: Wymieszać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, sosem sojowym i octem.
Górna część szparagów odciąć (ok. 10 cm). Połowę z nich blanszować 2 minuty i odcedzić. Druga połowę pokroić na paseczki i gotować ok. 10 minut do miękkości, osączyć i zmiksować. Gdy ostygnie wbić 2 jajka, dodać śmietanę, pieprz oraz sól do smaku i ponownie zmiksować. Masę przełożyć do żaroodpornych miseczek i zapiekać 20 minut w 180 stopniach. Podgotowane szparagi podsmażyć, aż lekko zbrązowieją. Szparagowy krem wyjąć z miseczek i ułożyć obok gotowanych szparagów. Porcje udekorować schłodzonymi, przekrojonymi jajkami ugotowanymi na miękko i sosem. Obok ułożyć porcje oczyszczonej rukoli lub kiełki słonecznika.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12042/Jajka-na-kremie-ze-szparagow