Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
szparagi zielone 2 pęczek
jajka 2 sztuk
śmietana 150 mililitrów
oliwa według uznania
jajka (ugotowane na miekko)4 sztuk
rukola 1 porcja
pieprz według uznania
sól według uznaniasok z
pomarańczy 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
sos sojowy 2 łyżek deserowych
ocet winny 2 łyżek deserowychWykonanie:Sos zrobić na 2 dni przed podaniem: Wymieszać sok wyciśnięty z jednej
pomarańczy z
sokiem wyciśniętym z jednej
cytryny,
sosem sojowym i
octem.Górna część
szparagów odciąć (ok. 10 cm). Połowę z nich blanszować 2 minuty i odcedzić. Druga połowę pokroić na paseczki i gotować ok. 10 minut do miękkości, osączyć i zmiksować. Gdy ostygnie wbić 2
jajka, dodać
śmietanę,
pieprz oraz
sól do smaku i ponownie zmiksować. Masę przełożyć do żaroodpornych miseczek i zapiekać 20 minut w 180 stopniach. Podgotowane
szparagi podsmażyć, aż lekko zbrązowieją.
Szparagowy krem wyjąć z miseczek i ułożyć obok gotowanych
szparagów. Porcje udekorować schłodzonymi, przekrojonymi
jajkami ugotowanymi na miękko i sosem. Obok ułożyć porcje oczyszczonej
rukoli lub
kiełki słonecznika.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: